Sıra Geldi Sirkeye

Yok sirke kurmaktan bahsetmiyorum.

Tabii sirkemizi her sene organik elmadan kendimiz yapıyoruz. Hem içmek için hem de her türlü temizlik ve bakım için. O ayrı. Henüz elmalarımız gelmedi.

Aspirin, etkin mikroorganizma, solucan gübresi ve sütten sonra bitkilerimize sirke ve kombu çayı verdik. Hem topraktan damlama suyla hem de yapraktan püskürtme ile.

Prensip olarak sebzelerimize kendimizin yiyemeyeceği hiçbir şey vermiyoruz. Eğer ilaçlar ya da gübreler bitkinin içine işliyorsa ki, öyle oluyor, o halde onlara kendi yiyebileceğimiz ya da içebileceğimiz maddeler veriyoruz. Solucan ve diğer hayvanların gübresi gibi takviyeler hariç elbette!!!

Sirke, organik tarım için çok kıymetli bir ürün.

Ucuz, kolay ulaşılır ve çevre dostu.

Sirkeyi  bahçemizde farklı gerekçelerle kullanabiliriz.

Sirke çok iyi bir pestisit ama aynı zamanda  herbisit. Yani belli oranlarda suyla seyreltilerek kullanılınca böcek ilacı, sulandırılmadan kullanılınca da bitki öldürücü özelliği var.

Biz her zaman sulandırarak kullanmayı tercih ediyoruz. Yabani otlarla mücadelede doğrudan sirke dökerek otları öldürenler var. Belki kolay ve ucuz bir yöntem ama biz yine de tercih etmiyoruz. Sebzelerimizi kutularda yetiştirdiğimiz için yabani ot yok denecek kadar az oluyor zaten. Tarladaki meyve, mısır, kabak, karpuz ve kavunlarımızdaki yabani otları da elle temizliyoruz.

HANGİ ORANDA VE NASIL KULLANDIK?

İlk sefer bir tonluk depomuza 10 litre sirke döktük ve damlama ile tüm bitkilerimize verdik. Aynı gün 1 su bardağı sirke ve bir su bardağı 1 ay bekleyerek sirkeleşmiş kombu çayını 10 litre su ile karıştırarak yapraktan verdik. İlk verişimizde özellikle fazla sirke kullandık. Sadece pestisit için değil, bitkiyi kuvvetlendirmek için de sirkeli su takviyesi yaptık. 20 gün sonra tekrar edeceğiz ama bu sefer 1 tonluk depoya 2 litre sirke ekleyeceğiz.

ORGANİK TARIMDA SİRKENİN KULLANILIŞI:

  • Bizim de kullanma sebebimiz olan bitki zararlıları ile mücadele ve bitkiyi kuvvetlendirmek için.
  • Tarlaya dadanan tavşanlara karşı: Tarlaya dadanan tavşan varsa mısır koçanları sulandırılmamış sirkeye yatırılır, koçanın iyice emmesi için tüm gece boyunca bekletilir. Sonra sebze ekili yerin etrafına belli aralıklarla koçanlar toprağa saplanır. Böylece tavşanlar tarlaya giremez. İşlem iki haftada bir tekrarlanır.
  • Meyve sineklerine karşı pekmezle karıştırılarak tuzak olarak kullanılır.
  • Sirke aynı zamanda organik mantar ilacıdır. Bahçe aletleri belli aralıklarla (10-15 günde bir) sirkede bekletilirse bitkiler arasında mantar bulaşması önlenir.
  • Çiçeklere bulaşmış mantar varsa yine 1/20 oranında seyreltilmiş sirkeli su oldukça faydalıdır.
  • Asitli toprağı seven bitkileriniz varsa, sirke vererek asidin artması sağlanır.
  • Zor çimlenen tohumlar sirkeli suda bir akşam bekletilirse çimlenmesi kolaylaşır.
  • Sulandırılmadan sek kullanılırsa yabani otları öldürür.

Kimbilir belki ilerde farklı faydalarını öğreneceğimiz sirke gerçekten hem çok önemli bir besin, hem kimyasal madde kullanmadan temizlik ve kişisel bakım için çok önemli bir ürün hem de organik tarımda çok önemli bir takviye.

Her zaman olduğu gibi “azı karar çoğu zarar” prensibi ile ve nerede, nasıl kullanılacağı iyi tespit edilip uygulanmasında fayda var.

KISA BİR NOT

Bundan sonraki işlem civanperçemi ile yapılacak. Bugün birkaç biber ve domateste kurt delikleri gördük. Elbette onların da payı var bahçemizde. Ama işi azıtırlarsa yeni öğrendiğim civanperçemi solüsyonu uygulayacağım. Dağlardan topladığımız civanperçemini su dolu bir kabın içine yatırıp 2 gün bekleyeceğim. Sonra süzüp 1/10 oranında suyla karıştırıp bitkilerime yapraktan vereceğim. Böylece kurtlarla mücadele edebileceğimi umuyorum.

Eh, bir tutam kurutulmuş civanperçemi ile yapılan çayın tümörle mücadelede destek olduğu biliniyorsa bitkilerimizde de işe yarayacağı kesin. Belki, civanperçemi verdiğim domateslerim, biberlerim de tümörle mücadele eder. Kim bilir?

Sevgiler

Işıl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir