Ağızda Yağ Çekme Yöntemini Biliyor Musunuz?

Giderek daha fazla duyduğumuz yağ çekme -genel adıyla “oil pulling”-, aslında Hintlilerin yüzyıllardır uyguladıkları geleneksel bir sağlık yöntemi… Sadece ağız sağlığını değil tüm bedeni ilgilendiren genel iyilik hali için de oldukça faydalı olduğu biliniyor. Bu yazımızı, özellikle yağ çekmeyi merak eden ve bu yöntemle henüz tanışmamış olanlar için hazırladık… 

Milyarlarca mikroorganizmayı barındıran ağız, insan vücudunun genel sağlığının göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu mikroorganizmalardan bazıları; kalp rahatsızlıkları, diyabet gibi tüm bedeni etkileyen hastalıkların gelişmesine veya ilerlemesine katkıda bulunuyor. Durum böyle olunca da ağız sağlığımıza hak ettiği özeni göstermemiz gerektiğini daha iyi anlayabiliyoruz.

Yeni yaygınlaşan yağ çekme, aslında bilinen en eski uygulamalardan biri. Hindistan’da Ayurvedik tıpta, arındırıcı olarak kullanılıyor. Ayurveda; dilin, böbrekler, kalp, akciğerler, ince bağırsak, omurga gibi çeşitli organlarla ilişkili olduğunu varsayıyor. Yağ çekmenin düzenli ve gerektiği şekilde uygulandığında, otuzdan fazla sistemik hastalığı tedavi ettiği iddia ediliyor. 

Yöntemin ağızdaki bakterileri temizlediği, ağız hijyenini sağlayarak hem diş hem de diş eti sağlığını korumada oldukça etkili olduğu biliniyor. 

Yağ Çekmenin Etki Mekanizması

Yağ çekme yönteminin ağız sağlığında nasıl etkili olduğu ile ilgili çeşitli görüşler mevcut. Ayurvedik tıbba göre dilin vücut organları ile bağlantısı olduğunu biliyoruz. İşte bu esasa dayanarak yağ çekmenin, toksik ağır metallerin tükürük yoluyla atılmasına yardımcı olduğuna inanılıyor. Yağ çekme; kimyasal, bakteriyel ve çevresel toksinler gibi zararlı maddeleri kandan emen ve vücuttan dil yoluyla çıkarabilen tükürük enzimlerini aktive ediyor. Böylece yağ çekme, toksinleri yağda hapsederek bedeni arındırıyor.

Başka bir çalışmada yağ çekmenin, mikroorganizmaların hücre duvarına zarar veren ve onları öldüren antioksidanlar ürettiği görüşü belirtilmiş. Bu yağlar, bakterilerin hücre zarlarındaki lipit katmanları nedeniyle yağa çekilmelerine neden oluyor. 5 dakikalık yağ çekme işleminin ardından bu etki başlıyor. Yağ, dişleri ve diş etini kaplıyor. Böylece diş çürüğü, diş eti iltihabı, ağız kokusu gibi rahatsızlıklardan sorumlu bakteriler ağız boşluğundan çekiliyor ve plak oluşumu önleniyor. Sağlıklı, pembe diş eti görünümü kazanılırken kanamalı dişeti problemi çözülüyor. 

Hindistan cevizi yağı gibi bazı yağların doğasında mevcut antibakteriyel özelliklerini de hesaba katarsak, yağ çekmenin hem ağız hem de genel sağlık için oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz…

Hangi Yağlar Kullanılır?

Soğuk pres ayçiçek yağı, susam yağı, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi organik yağlar, yağ çekme için oldukça uygun. Geleneksel olarak susam yağı kullanılıyor. Susam yağının, içerdiği faydalı yağ asitleri ile ağız içinde meydana gelen serbest radikal hasarını azalttığı da literatürde mevcut.

Hindistan cevizi yağı, tükürükte bulunan alkalilerle reaksiyona girebilen laurik asit içeriyor. Bu da plak birikimini azaltan ve temizleme etkisine sahip olan sabun benzeri bir madde oluşturmaya yarıyor. Laurik asit antimikrobiyal ve iltihap giderici özelliklere sahip. Hoş tadı nedeniyle yaygın olarak hindistan cevizi yağı tercih ediliyor. 

Faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağına gelince… Zeytinyağı, sahip olduğu antioksidan özellikli birçok yağ asiti, fenolik bileşik, fitosterollerin yanında A, E ve K vitamini içeriyor. Bu bileşenler mikroorganizmalara ve toksinlere karşı oldukça etkili… Ağız kokusunu önlemek için zeytinyağının oldukça iyi sonuçlar verdiği biliniyor.  

Ağız ve Beden Sağlığı için Yağ Çekme

Yapılan araştırmalar, yağ çekmenin ağız ve beden için oldukça faydalı olabildiğini gösteriyor. Güçlü ağız hijyeninin yanında dişlerin beyazlaşması; nefesin daha taze olması; çene ve ağız kaslarını çalıştırması bunlardan yalnızca birkaçı… Düzenli uygulandığında yağ çekmenin zihni tazeleyip uyardığına ve duyuları güçlendirdiğine inanılıyor. Boğaz ağrısı, cilt kuruluğu, görme bozukluğu, tat kaybı ve anorekside de faydalı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca vücudun metabolizmasını artırması, hücreleri, dokuları ve organları iyileştirmesi ve insan ömrünü uzatması da beklentiler arasında yer alıyor…

Yapılan bir çalışmada, susam yağı kullanarak 40 gün boyunca yağ çekme işlemi yapan deneklerde, bakteri sayısında %20 azalma görüldüğü, diş çürüğü şiddetinde azalma gözlemlendiği belirtilmiş. Yaşları 16-18 arasında, plak kaynaklı dişeti iltihabı olan 60 genç arasında yapılan başka bir araştırma ise hindistan cevizi yağı kullanan bu grubun plak ve dişeti indekslerinde anlamlı bir azalma olduğunu gösteriyor. Farklı bir çalışmada ise susam yağının, kötü ağız kokusuna neden olan bakteriler üzerinde, yaygın olarak kullanılan antiseptik gargara kadar etkili olabildiği kaydedilmiş. 

Konuyla ilgili birçok bilimsel çalışma yapılmış ve yağ çekmenin olumlu etkileri üzerine çarpıcı sonuçlar var…

Nasıl Yapılır?

Yağ çekme işleminin, sabah kalkınca, su bile içmeden yapılması öneriliyor. Yöntem; 1 çorba kaşığı yağı ağız içinde çevirme ve dişlerin arasına çekerek dolaştırma şeklinde uygulanıyor. Hindistan cevizi yağı gibi katı yağlar hem sıcaklık hem de tükürükle birlikte sıvı forma dönüşmeye başlıyor. Yağı çevirmek zor oluyor ise bir miktarını tükürerek uygulamaya devam edilebiliyor. Alıştırma için ilk başlarda 5-10 dakikadan, yavaş yavaş ideal süre olan 20 dakikaya çıkılması öneriliyor. Bakteri ve toksinleri içerdiğinden yağın yutulmaması gerektiği çok önemli bir detay. Ayrıca borularda tıkanıklık yaratabileceğinden yağı lavaboya değil, çöp kutusuna ya da kağıt havluya tükürmek gerekiyor. Ardından ağız temiz su, tercihen ılık tuzlu su ile çalkalanıyor. 

Daha iyi bir etki için yağ çekme sonrasında dil sıyırıcı yardımıyla dilin, en arkadan en öne doğru temizlenmesi, sonrasında da dişlerin fırçalanarak ağız temizliğinin tamamlanması öneriliyor.

Bu işlemi haftada birkaç kez, günde 3 defaya kadar yapabilirsiniz. Bunca yararını öğrendikten sonra diş fırçalamanın yanında yağ çekmeyi de rutininize eklemek sağlığınız için harika bir adım olacaktır…

Pek sevgili Ayşe Köroğlu’nun videosunu izleyebilirsiniz.

Yağ çekme için organik yağları kullanmanızı tavsiye ederiz. Biz tüm ürünlerimizde organik veya kaynağı belli, güvenilir hammaddeler kullanıyoruz…

Kaynaklar:

www.ncbi.nlm.nih.gov; Vagish Kumar L. Shanbhag, “Oil pulling for maintaining oral hygiene”, J Tradit Complement Med. 2017 Jan; 7(1): 106–109.

www.healthline.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir