Keçi Sütü Mucizesi

Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak alerjik rahatsızlıkların artması bizleri alternatif arayışlara yönlendiriyor. Bu besin gruplarından birisi de süt ürünleri… Hayvansal sütler bir miktar laktoz (doğal süt şekeri) içeriyor ve bazı insanlarda yaş ilerledikçe bu şekeri sindirme yeteneği kayboluyor. Şişkinliğe ve bağırsak sorunlarına neden olan laktoz intoleransı özellikle inek sütü tüketen kişilerde görülebiliyor. Sindiriminin daha kolay olması ve içinde yer alan değerli besin öğeleri nedeniyle keçi sütünün yıldızı inek sütüne göre giderek daha çok parlıyor… Üstelik yalnızca süt ve süt ürünü olarak değil; sabun, losyon, krem gibi cilt bakım ürünlerinde de keçi sütünü görmek mümkün…

Keçi sütünün besleyici değeri

Keçi sütü önemli besin öğeleri içeriyor. Bunların arasında yağ, protein, vitaminler, enzimler ve mineral tuzlar yer alıyor. Keçi sütündeki besleyici öğeler, inek sütüne göre daha yüksek oranda bulunuyor. Örneğin keçi sütünde inek sütündekinden %25 daha fazla B6 vitamini, %47 daha fazla A vitamini ve %13 daha fazla kalsiyum var.

Keçi sütünün insan beslenmesine en önemli katkıları kalsiyum ve fosfor… Bu da kemik oluşum değerlerini iyileştirebiliyor. Keçi sütünün laktoz oranı inek sütünden biraz daha düşük. Yoğurda dönüştüğünde ise laktoz miktarı daha da azalıyor. Yağ küreciklerinin daha küçük olması, sütün daha kolay sindirilebilmesini sağlıyor. Bu nedenle hafif laktoz intoleransı olan kişiler keçi sütünü, inek sütüne göre daha kolay sindirebiliyorlar.

Keçi sütü, vücuda besinler yoluyla gelen bazı değerli minerallerin emilimine katkıda bulunuyor. İnek sütü, demir ve bakır içeren besinlerle aynı öğünde tüketildiğinde bu minerallerin emilimini kısıtlayabiliyor. Keçi sütü ise kalsiyum ve demir etkileşimini en aza indiriyor, demirin kullanımını ve hemoglobinin yenilenmesini destekliyor. Granada Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda keçi sütünün demir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin sindirim ve metabolik kullanımına yardımcı olduğu bulunmuş… Bu sayede demir eksikliğini ve kemiklerin yumuşamasını önlemeye destek olduğu, ayrıca inek sütündeki gözlemlerin aksine, keçi sütünden gelen kalsiyumun, söz konusu minerallerin emilimine müdahale etmediği de çalışmada belirtiliyor.

Keçi sütünün anne sütüne en yakın besinlerden biri oluğu biliniyor. Tam bir protein ve amino asit kaynağı olan keçi sütü, inek sütüne oranla çok daha az yağ içeriyor. Bu nedenle keçi sütü, bebek maması formüllerinde kullanılıyor. Antioksidan olan ve nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine katkıda bulunan çinko ve selenyum içermesi, keçi sütünü daha da değerli bir hale getiriyor.

Keçi sütü, bağırsak florasında bulunan faydalı bakterileri beslemeye yardımcı olan “prebiyotik” karbonhidratların varlığı ile sindirim sağlığı açısından da önemli bir yere sahip… Bu karbonhidratlara oligosakkaritler deniyor. Anne sütünde de bulunan bu karbonhidratlar bebeğin sindirim sistemindeki “iyi” bakterileri desteklemeye yardımcı oluyorlar. Bu nedenle keçi sütü, ülser gibi gastrointestinal rahatsızlıklardan muzdarip insanlar için bir avantaj olabiliyor. Keçi sütünün, yüksek tamponlama kapasitesi ile mide ülserlerinin tedavisini desteklediği biliniyor.

Keçi sütü, %35 gibi oldukça yoğun miktarda orta zincirli yağ asitleri içeriyor (inek sütünde bu oran %17 civarındadır). Keçi sütünde, antimikrobiyal özellikli kaprik ve kaprilik asitler gibi sağlıklı orta zincirli yağ asitleri bulunuyor. Bu yağ asitleri; damarlarda kolesterol birikimini engelliyor ve safra kesesinde kolesterol birikimini çözerek taş oluşumunu önlüyor. Besinlerin emiliminde bozulma olduğunu gösteren semptomların düzelmesinde, koroner hastalıklar, kistik fibroz ve bağırsak bozukluklarında, prematüre bebeklerin beslenmesinde kullanılabiliyor.

Peki ya keçi sütü sabunu?

Yüksek besleyici değerleri nedeniyle süt olarak tüketilmesinin yanında yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma gibi yiyeceklerin yapımında da kullanılan keçi sütü, bunlarla sınırlı kalmıyor. İçerdiği vitamin, mineral ve cilde sağladığı faydalar nedeniyle sabun yapımında da kullanılıyor.

Keçi sütü, cilt üzerinde bir bariyer oluşturmaya yardımcı olan kaprik ve kaprilik asit nedeniyle nem kaybını önlemeye yardımcı oluyor. Keçi sütü ayrıca A, D ve B6 vitaminlerini içeriyor. Özellikle A vitamininin yaşlanmayı geciktirici özelliklere sahip olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcut. Keçi sütü aynı zamanda, güçlü bir antioksidan olan iyi bir selenyum kaynağı… Cilde olan faydaları nedeniyle sedef hastalığında görülen kuru cilt semptomlarını iyileştirmeye bile destek olabiliyor.

Keçi sütü hem doymuş hem de doymamış yağlar açısından zengin olup sabun üretimi için ideal bir malzeme… Sabunun bileşiminde bulunan doymuş yağlar köpüğü ya da kabarcık üretimini artırırken, doymamış yağlar nemlendirici ve besleyici özellik sağlıyor. Ticari olarak üretilen sabunların çoğu, cildin doğal nem ve yağ tabakasını aşındıran sert yüzey aktif maddeler içeriyor, bu da ciltte kuru ve gergin bir his yaratıyor. Keçi sütü sabunu yumuşak ve yağ bakımından zengin olduğundan cildin doğal tabakasına zarar vermeden nazikçe temizliyor.

Keçi sütü sabunu, sağlıklı cilt mikrobiyomunu destekleyebiliyor, laktik asit üretiminden sorumlu olan Lactobacillus gibi probiyotikler içeriyor. Bu probiyotiklerin, cilt de dahil olmak üzere vücutta antienflamatuar etkiye sahip olduğu biliniyor. Laktik asit akneyi kontrol etmeye veya önlemeye yardımcı oluyor.

Keçi sütü, işte bu nedenlerden dolayı adeta doğanın bizlere bir hediyesi… Süt veya süt ürünü olarak beslenmede yer vermek, sabun olarak cilt temizliğinde kullanmak, bedenimizin sağlığına hem içten hem de dıştan olumlu katkılarda bulunacaktır. Cildi kurutmayan, yumuşak bir şekilde temizleyen ve sağlıklı tutan bir sabun arıyorsanız, keçi sütü sabununu denemenizde fayda var… Keçi sütü sabunundaki yararlı maddeler, üretim sırasında eklenen süt miktarına ve kullanılan değerli yağlara bağlı olarak artıyor, bu nedenle güvenilir tedarikçilerden, doğal bileşenlerle hazırlanmış, el yapımı sabun almanızı öneriyoruz.

Mavili Kapı’nın tüm ürünleri gibi sabunlarımızı da organik ve/veya analiz raporu alınmış kıymetli saf yağlarla hazırlıyoruz. Sabunumuzda keçi sütünün yanında, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, shea yağı gibi değerli yağlar da var, kısacası cildinize iyi gelebilecek, ideal bir karışımla bu sabunu hazırladık. Keçi sütlü sabunumuz yağ ve nem dengesini bozmayan yapısı ile cildi kurutmadan temizlerken, yaratacağı yumuşacık hissi çok seveceksiniz… Daha uzun süre dayanması için su birikmeyen, oluklu bir sabun altlığı ile birlikte kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kaynaklar:

Gashaw Getaneh Dagnaw. “Review on Goat Milk Composition and its
Nutritive Value”.University of Gondar, November 2016.

Javier Díaz Castro, Margarita Sánchez Campos, Inmaculada López Aliaga, José Muñoz Alférez.”Goats’ Milk is More Beneficial To Health Than Cows’ Milk, Study Suggests.” ScienceDaily. 31 July 2007.

Barrionuevo M, Alferez MJ, Lopez AI, Sanz SM, Campos MS. “Beneficial effect of goat milk on nutritive utilization of iron and copper in malabsorption syndrome”. J Dairy Sci. 2002 Mar;85(3):657-64.

healthline.com
goodoledays.weebly.com
everything-goat-milk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir