Cilt ve Saç için Jojoba Yağı

Cilt ve Saç için Jojoba Yağı

Bu yazımızın konuğu, saç ve cilt bakım ürünlerinde yer alan jojoba yağı… Biz de ürünlerimizde jojoba yağına yer veriyoruz. İstedik ki bu faydalı yağı yakından inceleyelim ve yararlarına değinelim… 

Jojoba bitkisi

Jojoba bitkisi, Güneybatı Amerika’ya özgü bir çalı… Arizona, Güney Kaliforniya ve Meksika’nın çöl bölgelerinde yetişiyor. Sert çöl şartlarında yetişen bu bitki, bol yağlı bir ceviz üretiyor, jojoba yağı da bu cevizlerden elde ediliyor. 

Amerikalı yerliler; jojoba yağını cilt bakımında ve soğuk algınlığı, siğil, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda tıbbi amaçlar için kullanmışlar. İspanyol misyonerler de bu yağın faydalarını anladıktan sonra onu dünyanın diğer bölgelerine tanıtmışlar. Bitki, ekonomik değeri nedeniyle Hindistan, Meksika, Şili, Arjantin, Avustralya, Tunus, Filistin, Suudi Arabistan ve Mısır gibi dünya genelinde birçok ülkede yetiştiriliyor.

Çok farklı alanlarda değerlendirilen bu yağ en çok kozmetikte kullanılıyor, saç ve cilt ürünlerinde yer alıyor. 

Jojoba yağının faydaları 

Jojoba Yağı
Görsel: pexels.com

Jojoba yağının önemli bir özelliği; yapısının, cildin ürettiği doğal “sebum” tabakasına benzemesi… Üstelik gözenekleri tıkamadığı için de sivilce ve siyah nokta oluşumuna yol açmıyor. Jojoba yağı, yağ bezlerinin salgısına çok benzer bir dokuya sahip olduğundan, rutin uygulamalarda cilt kendini yeterince yağlı hissettiğinden fazla yağ üretmiyor. Jojoba yağı balmumu formülünde olduğundan, diğer doğal yağlardan önemli ölçüde daha uzun süre dayanıyor, bu da onun cilt bakım ürünlerinde kullanımını güvenli bir hale getiriyor.

Jojoba yağı mumlu yapısı ile cilt üzerinde adeta koruyucu bir bariyer oluşturarak cildin nemini hapsediyor, böylece pullanma önlenirken bakterilerin neden olduğu akne oluşumunu engellemeye de yardımcı oluyor.

Jojoba yağı, fenolik bileşikler içeriyor. Bu da onu etkili bir antioksidan yapıyor. Jojoba yağı, antioksidan özelliğe sahip E vitamininden de zengin… Bu özellikleri ile kirleticilere ve toksinlere maruz kalan cildin oksidatif stresle savaşmasına yardımcı oluyor.

Yağ aynı zamanda bazı bakteri ve mantarlara karşı oldukça etkili. Salmonella, E. coli enfeksiyonu ve kandidaya neden olabilecek belirli bakteri ve mantarları öldürdüğü biliniyor. Jojoba yağı, yatıştırıcı antienflamatuar ajanlar da içeriyor. Cilt üzerine dışarıdan uygulandığında, özellikle egzama ve sedef hastalığının kuruluk, pullanma, kaşıntı ve diğer semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabiliyor, aknede de etkili olduğu düşünülüyor.

Jojoba yağı saç için de çok faydalı… İçerdiği C vitamini, B vitaminleri, E vitamini, bakır ve çinko dahil olmak üzere saçı besleyen vitamin ve mineraller açısından zengin… Yağ ayrıca kafa derisini nemlendirmesi ve antibakteriyel, antifungal özelliği ile kepeklenme sorunu için kullanılıyor. Saç uçlarına uygulandığında, sağladığı nem sayesinde kuruluk ve kırılma şikayetlerinin önlenmesine yardımcı oluyor. Jojoba yağının, saç dökülmesi ve uzamasını desteklediği yönünde kesin kanıtlar olmasa da güçlü, ipeksi ve parlak saçlar için ideal bir doğal ürün olabilir…

Jojoba yağı yaraların iyileşmesine de yardımcı oluyor. Yayımlanan bir çalışma; cilde uygulanan jojoba yağının hem derinin dış tabakasını oluşturan keratinositlerde hem de bağ dokunun temel hücreleri olan fibroblastlarda etkili olarak yara kapanmasını önemli ölçüde hızlandırdığını gösterdi.  Ek olarak fibroblastlarda Tip 1 kolajen sentezini uyardığı da görüldü. Bu durum aynı zamanda akne izlerinin tedavisinde de başarılı sonuçlar alınabileceğini de gösterebiliyor. Araştırmacılar jojoba yağının, içinde bulunan antioksidanlar ve E vitamini sayesinde yara izlerini iyileştirebileceği görüşünde birleşiyorlar. Jojoba yağı, antioksidan gücü ve kolajen sentezini uyarması sayesinde yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya da yardımcı olabiliyor.

Jojoba yağı, içindeki E vitamini ve bazı antioksidanlar nedeniyle cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyor. Klinik deneyler, beslenme yolu ile alınan E vitamininin diğer antioksidanların da yardımıyla bir “fotokoruyucu” olarak hareket edebileceğini ve cilde dışarıdan uygulanan E vitamininin de koruma sağlayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle birçok güneş koruyucu üründe jojoba yağı kullanılıyor. Cildi nemlendirme özelliği ile güneş yanıklarını sakinleştirmek için de iyi bir seçenek….

Jojoba Yağı Nasıl kullanılır?

Jojoba yağı genellikle güvenli kabul ediliyor ve cilde direkt uygulanabiliyor. Yine de 24 saat önce ufak bir bölgede deneyip herhangi bir kızarıklık, kaşıntı yapmadığından emin olduktan sonra kullanmanızda fayda var…

Jojoba yağından; nemlendiricinize, şampuan ve saç kreminize ekleyerek de faydalanabilirsiniz. Gece yatmadan önce birkaç damla jojoba yağını serum olarak cildinize uygulayabilirsiniz.

Cildi nemlendirmesi, sakinleştirmesi ve besleyici özelliklerinden dolayı yüz temizleme yağımızda yer verdiğimiz bileşenlerden biri de jojoba yağı… Bunun yanında üzüm çekirdeği yağı, zeytinyağı, tatlı badem yağı gibi cilt faydaları ile öne çıkan bileşenler kullandığımız yüz temizleme yağımızdan memnun kalacağınızdan eminiz…

Kaynaklar

•webmd.com

•healthline.com

•womenshealthmag.com

Julie A. Evans and Elizabeth J. Johnson, The Role of Phytonutrients in Skin Health, Nutrients. 2010 Aug; 2(8): 903–928.

Jameel R. Al-Obaidi, Mohammed Farouq Halabi, Nasser S. AlKhalifahShanavaskhan AsanarAbdulrahman A. Al-Soqeer, and M. F. Attia, A review on plant importance, biotechnological aspects, and cultivation challenges of jojoba plant, Biol Res. 2017; 50: 25.

Elia Ranzato Simona MartinottiBruno Burlando, Wound healing properties of jojoba liquid wax: an in vitro study, J Ethnopharmacol, 2011 Mar 24;134(2):443-9.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir