Afrikalı Kadınların Cilt Bariyeri: Shea Yağı

Shea Yağı

Cilt ve saç bakım ürünlerindeki kullanımı oldukça popüler olan shea yağı, aslında yeni bir keşif değil. Bu doğal ürün yüzyıllardır kullanılıyor. Shea yağının kullanımının Antik Mısır’a kadar uzandığı söyleniyor.

Doğadaki en saf ve besleyici yağlardan olan shea ya da karite yağı, “Butyrospermum parkii” olarak da adlandırılıyor. Afrika’da “kutsal” olarak kabul edilen karite ağacı, doğadaki varlığından 20-25 yıl sonra, aşağı yukarı ceviz büyüklüğünde meyveler veriyor ve bu meyvelerin çekirdeklerinden soğuk sıkım yöntemi ile shea yağı elde ediliyor.

Shea yağının anavatanı Afrika … Afrikalılar, kavurucu güneşten ve rüzgardan saç ve ciltlerini korumak için shea yağını kullanıyorlar. Shea yağını sünnet için iyileştirici bir ilaç, böcek kovucu ve terlemeyi önleyici olarak da uyguluyorlar. Yağın şifasını keşfeden Afrikalı kadınlar, hamilelik sırasında çatlakları önlemek için karınlarına shea yağı ile masaj yapıyor; doğum sırasında ağrıyı azaltmak için kullanıyor; doğumdan sonra sağlıklı, parlak bir cilt için bebeklerine shea yağı ile masaj yapıyorlar. Shea yağına mutfaklarında da yer veren Afrikalılar, deri sandaletlerini ve törenlerde kullandıkları davulların deri yüzeylerini shea yağı ile yağlayarak bakımını yapıyor ve bu sayede kullanım sürelerini uzatıyorlar.

Shea yağının gücünü Avrupa ve Amerika’daki ünlü kozmetik firmaları da keşfettiler… Shea yağını bakım ürünlerine ekliyor ve ürünlerinde ön plana çıkarıyorlar. Shea yağı bugün 19 Afrika ülkesinde üretiliyor ve birçok Afrikalı kadının geçim kaynağı olarak değerini daha da artırıyor…

Cilt dostu shea yağı

Shea yağı; faydalı yağ asitlerinin yanında A, E ve cilt dostu F vitamini deposu… En iyi shea yağları, kimyasal veya koruyucu ilave edilmeden soğuk pres yöntemi ile üretiliyor.

Amerikan Shea Yağı Enstitüsü (ASBI, 2004), %100 saf, doğal shea yağının; olağanüstü cilt iyileştirici özelliklere sahip, mükemmel bir nemlendirici olarak bilinen doğal bir A vitamini kremi olduğunu belirtiyor. Enstitü ayrıca, shea yağının kuruma ve pullanma, bronzlaşma sonrası soyulma, kaşıntı, lekeler ve kırışıklıklar, güneş yanığı gibi cilt ile ilgili olumsuz durumlara karşı etkili olduğunun da altını çiziyor. Tıraş sonrası hassasiyet, küçük cilt yaraları, sertleşmiş veya pürüzlü cilt, soğuktan ileri gelen çatlaklar, hamilelik sırasında oluşabilecek çatlaklar, böcek ısırıkları, kas yorgunluğu, ağrı ve gerginlik, egzama ve güneşten kaynaklanan cilt hasarlarına karşı faydalı olduğunu da ekliyor…

Güçlü nemlendirme özelliği

Shea yağı hem yüz hem de vücut için mükemmel bir nemlendirici… Bu faydalar linoleik (F vitamini olarak da biliniyor), oleik, stearik ve palmitik asitlerle zenginleşen yağ asidi içeriği ile ilişkilendiriliyor. Shea yağı kolaylıkla emilebiliyor ve bu sayede uygulamadan sonra cilt yağlı görünmüyor. Cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak nemi tutmaya ve su kaybını azaltmaya yardımcı oluyor, ciltteki leke ve pullanma görünümünü azaltmak için çalışıyor. Soğuktan hassaslaşan ve kaşıntı-kızarıklık oluşan cildi iyileştirmede de oldukça iyi sonuçlar veriyor. Cildin derinliklerine nüfuz ederek rüzgar yanığını önlüyor. Çatlamış ve kuru topuklar, eller, sert dirsekler ve dizler için de mükemmel bir nemlendirici olarak görev yapıyor.

Yaşlanma karşıtı doğal destek  

Shea yağının, ince kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceği, doku hücrelerinin yenilenmesini destekleyebileceği bulundu. Kolajen üretimini aktive ederken, hücre onarımını teşvik eden kan dolaşımını iyileştirmeye de yardımcı oluyor. The American Journal of Life Sciencesdergisinde, shea yağının kollajen üretimini artırdığını, yaşlanma belirtilerini azalttığını gösteren bir klinik çalışma yayımlandı. Kuru, hassas veya yaşlanmış ciltler üzerinde yapılan başka bir klinik çalışmada, 49 gönüllüye günde iki kez shea yağı uygulandığında UV ışınlarından kaynaklanan yaşlanmanın engellendiği görüldü. Gerçekten de shea yağı, güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı sağlıklı bir tercih. Yağ, tüm bu olumlu özelliklerine ek olarak SPF 3-4 civarında koruyucu etki de gösteriyor. 

Bilindiği üzere antioksidanlar yaşlanma karşıtı olarak da görev yapıyorlar. Shea yağı, sahip olduğu yüksek A ve E vitamini içeriği ile antioksidan özellik gösteriyor. 

Shea yağı, yara izleri ve çatlaklar üzerinde de oldukça etkili… Doğal A vitamini kaynağı olan shea yağı, çatlaklardan kurtulmaya ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabiliyor. 

Shea yağı ile sağlıklı ve güçlü saçlar

Shea yağı, yalnızca yüz için değil saç ve saç derisi için de oldukça faydalı. Saça uygulandığında hem kafa derisini hem de saç tellerini nemlendiriyor, kepeklenmeyi azaltıyor ve güneş, rüzgar gibi sert iklim koşullarına karşı genel koruma sağlamaya yardımcı oluyor.

Antientlamatuar ve antifungal etki

Shea yağı, antienflamatuar ve antifungal özellikleri nedeniyle bebekler için doğal bir pişik kremi olarak da görev yapıyor. Bunun yanı sıra hem hücre yenilenmesini hem de kolajen üretimini destekleyerek, pişikleri hızla iyileştiriyor. 

Yağ, antifungal etkisi ile mantarların neden olduğu saçkıran ve sporcu ayağı tedavisinde de başarılı sonuçlar veriyor. Güçlü antienflamatuar özelliği ise cildi yatıştırmaya ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı oluyor, bu özelliği ile egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları için yararlı olabiliyor. Shea yağı konsantresinin eklemlere uygulanması, eklemleri daha fazla hasardan korurken iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyor. Artrit, eklemlerdeki iltihaptan kaynaklandığından shea yağının bu hastalık üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor.

Shea yağının tüm şifasından en etkili şekilde fayda sağlayabilmek için ürünlerimizde organik sertifikalı shea yağı kullanıyoruz. Daha güçlü bir etki için cilt bakım ürünlerimizi, saç bakım balmımızı, krem deodorantımızı ve sabunlarımızı shea yağının besleyici özelliği ile destekliyoruz…

Kaynaklar:
Iddrisu Abdul-Mumeen, Didia Beauty, Abdulai Adam, “Shea butter extraction technologies: Current status and future perspective”, Academic Journals, Vol.13(2), pp. 9-22, February 2019.

Emel Karaca, Selim Aytaç, “Yağ Bitkilerinde Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Etki Eden Faktörler”, Omü Zir. Fak. Dergisi, 2007,22(1):123-131.

shea-natural.com

healthline.com

draxe.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir