Mavili Kapı ailesi olarak Kombucha (Kombuça) hakkında birçok soru alıyoruz. Bu sorular içerisinde bazıları çok merak ediliyor ve haliyle çok soruluyor. Sık sorulan soruları kısaca derlemeye çalıştık.
Bu sorular dışında merak ettiğiniz bir konu olursa çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Faydalı Olması Dileğiyle.. :)
Kombucha Hakkında Sorulan Sorular
Kombucha (Kombuça) Nedir?
Kombucha, fermente edilmiş çaydır. Daha basit tabiri ile çay sirkesi de diyebiliriz. Kombucha’nın daha detaylı anlatımı için Kombucha Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Mavili Kapı Kombucha Nasıl Yapılıyor?
Mavili Kapı Kombucha (Kombuça) Organik çay ile fermente edilir. %100 doğaldır. Bilinen en iyi doğal probiyotik kaynağıdır. Asitli içimi ve serinletici etkisiyle, şekerli ve gazlı içeceklere iyi bir alternatiftir. B vitamini ve Enzimler içerir. Antioksidan Etkilidir.
Neden Mavili Kapı Kombucha?
Mavili Kapı Ailesi olarak biz; kombuchayı tamamen geleneksel usullere sadık kalarak fermente ediyoruz. Organik siyah ve yeşil çay kullanıyoruz. Düzenli olarak mikrobiyoloji, şeker ve etanol analizleri yaptırıyoruz. Size en lezzetli ve kaliteli kombuchayı ikram edebilmek için; sıcaklığı, havalandırmayı ve PH’ı sürekli kontrol ediyoruz.
Kombucha’nın Tarihi Nedir? Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?
Kombucha, Kombu Çayı ya da Kombuça’nın tarihi 2200 yıl öncesine (M.Ö. 221 yılına denk geliyor) kadar uzanıyor. İlk olarak Doğu Asya’da ortaya çıkmış, sonrasında Amerika, Rusya ve Avrupa ülkelerinde yayılmıştır.
Kombucha Nasıl Yapılır? Kombucha Tarifi Var Mı?
Kombucha’nın yapılması, temelde şekerli çay ile kombucha kültürünün fermente edilmesidir. Ancak elbette Kombucha yapmanın püf noktaları vardır. Mavili Kapı’da daha önce paylaştığımız ve geleneksel yöntemlerle hazırladığımız bir kombucha tarifimiz var. Bunun için Kombu Çayı’nı Nasıl Yapıyoruz? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kombucha’nın İçinde Ne Var?
Kombucha’nın içeriği nedir? ya da Kombucha’nın içerisinde ne var? sorularını çok sık alıyoruz. Bu aşamada belirtmek gerekir ki fermantasyondan önceki içeriği ve sonraki içeriği olarak 2 ayrı başlıkta incelenebilir. Fermantasyondan Önce: Kombucha Mayası, Çay, Su ve Şeker. Fermantasyondan Sonra: Probiyotikler, Organik asitler, B vitaminleri ve Enzimler, Antioksidanlar. Detaylar için Kombu Çayı’nı Nasıl Yapıyoruz? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kombucha Nasıl İçilir? Ne Zaman İçilmeli?
Kombucha’yı günün dilediğiniz saatinde içebilirsiniz. Yemeklerin yanında, gazlı şekerli içeceklere iyi bir alternatif olabilir, yemeklerden sonra sindirime yardımcı olabilir, sabahları aç karna sirke yerine içilebilir. Detaylar
Kombucha Ne kadar İçilmeli?
Kombucha içimi ile ilgili en çok aldığımız sorulardan bazıları şöyle;
- Ne kadar içmeliyim?
- Ne zaman içmeliyim?
- Çocuklar içebilir mi?
Gebelikte ve Emzirirken Kombucha İçilir mi?
Gebeli̇k, ki̇şi̇ye özel bi̇r süreçti̇r, ki̇mi̇ i̇çi̇n doğru olan ki̇mi̇ i̇çi̇n yanlış olabi̇li̇r! Gebelik ve Emzirme döneminde kombucha kullanımı için önce mutlaka doktorunuza danışınız. Ayrıca Gebelikte ve Emzirirken Kombucha İçilir mi? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Kombucha içilmesinin sakıncalı olduğu durumlar var mı?
Kombucha'nın bazı durumlarda içilmemesi tavsiye edilmektedir. - Mide asidini düşüren ilaçlar kullanırken içilmemesinde fayda var. - Kemoterapi sırasında doktora danışılarak içilmesi öneriliyor. - Bağışıklığı baskılayan özel ilaç kullanılan bir tedavi sırasında içilmesi uygun olmaz. - Bunların dışında, çalışmalarda herhangi bir sakıncalı durum belirtilmiyor.
Raw Nedir?
İşlem görmemiş hammadde anlamına gelmektedir. Mavili Kapı ürünlerinde kullanılan hammaddeler mümkün olduğunca Raw yani işlem görmemiş olarak seçilir ve kullanılır.
Scoby Nedir?
Scoby – Kombucha kültürü için verilen isimdir. Maya ve bakterilerin ortaklaşa meydana getirdiği oluşumdur. SCOBY = Symbiotic Colony Of Bacterias and Yeasts (Bakteri ve mayaların simbiyotik yaşam kolonisi)
Kombu Çayı Mayası Nasıl Üretilir?
Kombucha, içinde maya hücrelerini barındırdığından, her parti fermantasyonda mayasını kendi üretir. Fermente ürünlerde sonsuz bir döngü vardır. Tıpkı bir kere yaptığınız yoğurttan, defalarca mayalık ayırıp kullanabildiğiniz gibi.
Kombucha’da Alkol Var mı?
Fermantasyon sırasında, kombucha kültüründeki maya hücreleri, içinde bulunduğu şeker ve çayla beslenir. Bu beslenme sonucunda maya hücreleri, şekeri etanol (etil alkol) ve karbondioksite dönüştürür. Bu süreçte bakteriler gelişmeye başlar ve bu sefer de onlar etil alkolü asetik asite, sirkeye ve diğer faydalı organik asitlere dönüştürürler.
Evet, içeriğinde etil alkol bulunur ancak kombu çayı Gıda Tarım Bakanlığınca alkolsüz içecek olarak sınıflandırır, Bunun sebebi bünyesinde % 0.5'ten az alkol içermesidir. Detaylı BilgiKombucha’da Şeker Var mı?
Kombucha ile ilk defa tanışanların, duyanların önemli bir kısmının ilk sorduğu soru: Ama bunun içinde şeker var, nasıl sağlıklı olabilir? Kombucha yapımında çay, şeker, su ve kombucha kültürü (mayası) kullanılır. Scoby adı verilen bu kültür, maya ve bakterilerin simbiyotik birlikteliğinden meydana gelir. Scoby, şekerle beslenir ve büyür. Bu büyüme sırasında da kullandığı şekeri yapı taşlarına ayırarak başka bir forma dönüştürür. Yani fermantasyon sırasında konulan şeker bizim için değil mayanın beslenmesi içindir. Kombucha’nın içinde şeker, fermantasyon sonucu sakroz formundan uzaklaşıp meyve şekeri formuna dönüşür. Daha Fazla detay için Şekersiz Kombucha Olur mu? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kombucha’nın Faydaları Nelerdir?
Kombucha’nın birden fazla faydası vardır. Kısaca şöyle sıralabiliriz;
- Sindirim sistemini düzenler,
- Bağışıklık sistemini destekler,
- B vitamini açısından zengindir,
- Antibakteriyel ve Antioksidandır.
Kombucha Probiyotik mi Prebiyotik mi?
Her ikiside. Kombucha hem probiyotik hem de prebiyotik bir içecektir. Bu sebeple bağırsak florasına faydaları oldukça fazladır.
Probiyotik ve Prebiyotik Nedir? Arasındaki Fark Nedir?
Probiyotik, bağırsak florasında yaşayan faydalı bakterilerdir. Prebiyotik ise bağırsaklarımızdaki faydalı bakterileri besleyen, çoğunlukla bitki bazlı liflerdir. Yani probiyotiklerin besinidir. Daha detaylı bilgi için Prebiyotik Nedir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kombucha Üzerindeki Beyazlıklar Nedir? Küf mü?
Hayır, küf değildir. Kombucha hazırlanıp şişelendikten sonra da fermente olmaya devam eder. Eğer bardağınızdaki yada şişedeki kombucha üzerinde beyaz bir tabaka görüyorsanız, o kombucha kültürüdür. Bebek Scoby olarakta adlandırabiliriz. Zararı yoktur, tüketebilirsiniz. (Küf genelde beyaz değil, yeşilimsi renkte olmaktadır.)
Mavili Kapı Kombucha Etkili Krem Nedir?
İçerdiği probiyotikler, organik asitler ve antioksidanlarla cilt üzerinde inanılmaz bir etkisi olan kombucha ile formüle ettiğimiz yüz bakım kremidir. Kombuchanın dışında organik ve soğuk sıkım yağlar ve uçucu yağlar kullanılmıştır. Sentetik, kimyasal, parfüm, paraben vs. gibi yenilebilir olmayan hiç bir hammadde barındırmaz. Yaşlanma karşıtıdır, cildi yeniler, aydınlatır, elastikiyet sağlar. Daha Fazla Bilgi
Mavili Kapı Kombucha Sabunu Nedir?
Soğuk sıkım zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, kakao yağı, balmumu ve kombucha mayası ile formüle ettiğimiz Kombucha Sabunu’nun içeriği %100 doğaldır. Derinlemesine yüz temizliğinde, saç ve vücut temizliğinde kullanılabilir. Cildi kurutmaz, germez. Mavili Kapı Kombucha Sabunu Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sevgiler.. :)