Hamilelikte Kozmetik Ürün Kullanımına Dikkat!

Hamilelikte Kozmetik Ürün Kullanımına Dikkat!

Bugünlerde, sizleri yepyeni bir ürün serisiyle buluşturuyor olmanın heyecanı içerisindeyiz. Anne ve bebekler için %100 doğal bileşenlerden hazırladığımız bu seri üzerinde uzun süredir çalışıyorduk… Sonuçta annelerin hem kendileri hem de bebekleri için gönül rahatlığı ile kullanabilecekleri ürünler ortaya çıktı…

Tüm ürünlerimizde olduğu gibi anne-bebek serimizde de paraben, petrol türevleri, sentetik koku, sülfat ve ftalat gibi kimyasal maddeler yok… Hepsini bitkisel kaynaklı, yalnızca yenilebilir hammaddelerden üretiyoruz. İşimiz gereği çok fazla makale okuyor, araştırıyoruz. Bu maddelerin bebekler için çok zararlı olduğunu biliyoruz… Bununla birlikte, anne adaylarının hamile iken kullandıkları kozmetik ürünlerin, bebeklerini etkileyebildiği gerçeği de var… Dolayısı ile hamile iken nasıl ki beslenmeye özen gösteriliyorsa, vücutla temas eden her şeye de aynı hassasiyetle dikkat etmek gerekiyor.

2020 yılında yayımlanan bir makale oldukça dikkatimizi çekti… Araştırmacılar, hamile iken paraben içeren kozmetik ürünler kullanan annelerin çocuklarında, ilerleyen yaşlarda obezite görülebileceğine dikkat çekiyorlar. 

Annenin hamile iken kullandığı kozmetik bir ürün, bebeğin ilerleyen yaşlarda obez olmasına yol açabiliyor. Bu gerçekten çok vahim, bir o kadar da engellenebilir bir durum. Anne karnından bebeğe geçebilen bu maddelerin, bebeklerin cildiyle direkt temasta neler yapabileceğini düşünmek bile çok üzücü… Neyse ki artık çoğu ürünün üzerinde “sülfat ve paraben yok” ifadelerine rastlıyoruz fakat ürünlerde, bu iki maddenin dışında başka kimyasal maddeler de bulunuyor.  

Gelelim konumuza… Bakalım kozmetik ürünler anneyi ve bebeği nasıl etkiliyor?

Hamilelik ve kozmetik ürün kullanımı

Kozmetik ürünler günlük hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Hamilelikte yaşanabilen cilt problemleri, vücuda daha fazla nemlendirici ürünün uygulanmasını gerektirebiliyor. Yapılan araştırmalar, hamile kadınların %60-80’inin yüz temizleyici, gündüz kremi, fondöten, maskara, ruj, göz kalemi, göz farı ve makyaj temizleyicisi gibi kozmetik ürünleri de kullandığını göstermiş. Kozmetik ürünler ftalatlar, parabenler, formaldehit, dioksan, nitrozamin, hidrokinon, fenol, organik çözücüler gibi çeşitli kimyasal maddeler ve ağır metaller örneğin Pb, Hg, As, Cd, Cr, Sb, Ni içeriyor. Bu maddeler, bakım etkisini artırmak ya da küflenmeyi, bozulmayı önlemek gibi farklı amaçlarla ürünlere eklenebiliyor.

Kozmetik ürünlerin çoğu doğrudan cilt üzerine uygulanıyor. Cilt tarafından emilen tehlikeli kimyasallar sistemik kan dolaşımına girerek kadınların doğurganlığına ve üreme sağlığına potansiyel olarak zarar verebiliyorlar. Bu kimyasallardan bazıları olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilendiriliyor. Bazı çalışmalarda hamilelikte ftalatlara maruz kalmanın erken doğumla veya düşükle ilişkili olduğu ileri sürülüyor.

Parabenler ve anne-bebek sağlığı

Parabenler kozmetikte koruyucu olarak kullanılıyorlar. Parabenlerin meme kanserinden hormon bozucu etkilerine kadar insan sağlığına pek çok zararı bulunuyor, bununla ilgili çeşitli çalışmalar da mevcut. Bu zararlı etkilerinin yanında, hamilelikte parabenli kozmetik ürünler kullanan kadınları ilgilendiren başka bir konuya da dikkat çekiliyor. Hamile iken parabenli kozmetik ürünler kullanan annelerin çocukları, ilerleyen yıllarda obezite sorunu ile karşılaşabiliyorlar.

Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada, annelerin idrarlarında yüksek paraben konsantrasyonlarına rastlandığı, bunun özellikle kremler veya vücut losyonları gibi ciltte uzun süre kalan, paraben içeren kozmetiklerin kullanımıyla ilişkili olduğu gösteriliyor. Metilparaben, propilparaben, bütilparaben gibi paraben türevleri, koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılıyor. 

Çalışmada, anne adaylarının paraben içeren kremleri kullanmasının, çocuğun gelecekteki fazla kilosu arasında nasıl bir bağlantı olabileceği incelenmiş. Hamilelik sırasında parabenlere maruz kalmayı örneklemek etmek için fare modeli kullanılmış. Bu modelde, fareler deri yoluyla bütilparabenlere maruz kalmışlar. Gebelik sırasında vücuda geçen parabenlerin, açlık hissini kontrol etmede belirleyici olan POMC (Proopiomelanocortin) adlı bir genin okunmasını önlediği, yavrularda doğal tokluk hissinin düzenlenmesini kalıcı olarak bozan “epigenetik” değişikliklere yol açtığı görülmüş. Tokluk hissi yaşamayan yavru farelerin daha çok gıda aldıkları izlenmiş. İnsan çalışmalarında, bütilparaben maruziyeti sonucu, yaşamın ilk sekiz yılında, özellikle kız çocuklarda aşırı kilo alımı ile pozitif bir ilişki gözlemlenmiş. Tutarlı bir şekilde, farelerin anne karnında bütilparabene maruz kalması, dişi yavrularda daha yüksek gıda alımına, dolayısı ile kilo artışına neden olmuş. Parabenlerin, hamilelik sırasında aşırı kilo artışı için bir risk faktörü oluşturduğu da belirtiliyor…

Araştırma özetle bu şekilde… Kimyasal maddelerin, genleri etkiliyor ve bozuyor olması çok düşündürücü… Özellikle hamilelik döneminde buna çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bebeği iyi beslemek için gıdaya dikkat etmenin yanında, vücuda sürülen her şeyin içerik bilgisi de mutlaka okunmalı… En iyisi, yiyemediğimiz hiçbir şeyi vücuda sürmemek… 

Anne-bebek cilt gıdalarımızı hazırlarken, anne ve bebeklerin en fazla ihtiyaç duyacakları ürünlere öncelik verdik. Hamilelikte oldukça fazla ihtiyaç duyulan çatlak kremini %100 doğal ve bitki temelli formül ile hazırladık. Kremimiz, içindeki değerli yağlar sayesinde cildi nemlendirerek elastikiyetini artırıyor ve bu sayede çatlakların önlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca bebek ürünlerimizi de onların hassas ciltlerine uygun olarak hazırladık. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz…

Kaynaklar

sciencedaily.com

Beate Leppert, Sandra Strunz, Bettina Seiwert, Linda Schlittenbauer, Rita Schlichting, Christiane Pfeiffer, Stefan Röder, Mario Bauer, Michael Borte, Gabriele I. Stangl, Torsten Schöneberg, Angela Schulz, Isabell Karkossa, Ulrike E. Rolle-Kampczyk, Loreen Thürmann, Martin von Bergen, Beate I. Escher, Kristin M. Junge, Thorsten Reemtsma, Irina Lehmann, Tobias Polte. Maternal paraben exposure triggers childhood overweight development. Nature Communications, 2020; 11 (1).

Meeker, J. D. et al. Urinary phthalate metabolites in relation to preterm birth in Mexico city. Environ Health Perspect 117, 1587–1592, (2009).

Toft, G. et al. Association between pregnancy loss and urinary phthalate levels around the time of conception. Environ Health Perspect 120, 458–463, (2012).

Huixia LiJianfei ZhengHua WangGuangwen HuangQun HuangNa Feng & Juan Xiao, Maternal cosmetics use during pregnancy and risks of adverse outcomes: a prospective cohort study, Scientific Reports volume 9, Article number: 8030 (2019). 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir