Hamilelikte Cilt Çatlakları

Hamilelikte Cilt Çatlakları

wp:paragraph

Hamilelik hiç kuşkusuz ki eşi benzeri olmayan bir süreç… Kimileri için zorlu, kimileri için kolay geçiyor. Her ne olursa olsun, sizden bir parçanın içinizde büyümesine şahit olmak olağanüstü…

/wp:paragraph wp:paragraph

Hamilelikle birlikte değişen hormonlar, vücut rezervlerinin iki canlı için kullanılıyor olması, bazı bedensel ve psikolojik değişimleri de beraberinde getiriyor. Bu değişimden cildimiz de payını alıyor… Bazı ciltlerde sebum artışı ile birlikte akne problemi yaşanırken, bazılarında kurulukla birlikte çatlaklar oluşabiliyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Hamile kadınların kuru cilde sahip olmaları yaygın bir durum... Büyüyen bir göbeğe uyum sağlamak için gerilen cilt, hormon değişiklikleri nedeniyle elastikiyetini ve nemini kaybedebiliyor. Bu durum pul pul olan, kaşınan ve kuru cilt ile ilişkili diğer bazı semptomlara yol açabiliyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Çoğu kadın hamilelik dönemlerinde karın bölgesinde kuru ve kaşıntılı bir cilt ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle üçüncü üç aylık dönemde, hamile kadınların %90’ında karın bölgesinde çatlaklar oluştuğu bildirilmiş... Ancak bazen göğüsler, kalça, üst bacak ve kollarda da kaşıntı ve kızarıklık hissedilebiliyor. 

/wp:paragraph wp:heading

Hamilelik ve cildimiz

/wp:heading wp:paragraph

Cilt birçok katmandan oluşuyor. En dıştaki katman “epidermis” ve bu tabakanın gözle görebildiğimiz, hava ile temas eden kısmı ise “stratum corneum”… İşte bunun üzerinde toz, kir, polen gibi yabancı maddeleri vücuttan uzak tutmak için koruyucu bir tabaka daha -hidrolipidik bariyer- bulunuyor. Bu tabaka nemin, cilt yüzeyinden buharlaşmasını önlemek için de görev yapıyor. Hidrolipidik bariyer, iç ve dış etkenlerden kolayca etkilenebiliyor. Hamilelik süresince değişen hormon dengeleri, bu bariyerin olumsuz etkilenebileceği bir zemin oluşturuyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Hormon seviyeleri dalgalanmaya başladığında hidrolipidik bariyer incelebiliyor, zayıflayabiliyor ve hatta üzerinde “delikler” oluşabiliyor. Bu delikler, nemin cilt yüzeyinden hızla buharlaşmasına neden oluyor. Bu da kuru, çatlamış, kaşıntılı cilt ile sonuçlanıyor... Bununla birlikte, hamilelik döneminde anne karnındaki çocuğun büyümesiyle birlikte karın duvarı genişliyor. Cilt, büyüyen bebeğe uyum sağlamak için gerildiğinde yapısı bozuluyor, böylece elastikiyetini ve nemini kaybetmesi için olumsuz bir ortam gelişiyor. Kısacası bariyer bozulduğunda nem kaçakları nedeniyle ciltte kuruma meydana geliyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Kişinin genetik ve cilt özelliklerine bağlı olarak, genişlemenin hızına ve büyüklüğüne göre cilt az ya da çok çatlayabiliyor… Vücudun su tutması da kuru cilde neden olabiliyor. Hamilelik sırasında artan “vazopressin hormonu” seviyeleri vücudun su tutmasına neden oluyor, bu da ödeme yol açıyor. Aşırı şişme, cildin gerilmesine, dolayısı ile kurumasına ve çatlamasına neden olabiliyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Cilt üzerinde oluşan çatlaklar, en başlarda mavimsi renkte ve hafif kabarık bir görünüme sahipken  üzerinden zaman geçtikçe düzleşiyor, rengi soluklaşıyor ve genellikle kalıcı oluyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Bu çatlakları önlemek, oluştuktan sonra tedavi etmekten daha kolay... Bu nedenle hamileliğin ilk aylarından başlayarak cildi nemlendirmek ve kontrollü kilo alımı ile cildin çatlaması engellenebiliyor. 

/wp:paragraph wp:heading

Doğal yağlar iş başında…

/wp:heading wp:paragraph

Hamileliğin ilk 4 ayında kullanılan her şey için çok dikkatli olmak gerekiyor. Annenin kullandığı her ürün kan dolaşımı yoluyla bebeğe geçebiliyor. Dolayısı ile organik, kokusuz, renksiz, kimyasal içermeyen ürünlerin tercih edilmesi önemli...

/wp:paragraph wp:paragraph

Doğal yağlar, cildi nemlendirmek için harika alternatifler sunuyor. İçerdikleri antioksidanlar, vitaminler ile hem cildin yapısını iyileştiriyor hem de nemin korunmasına yardımcı oluyorlar.

/wp:paragraph wp:paragraph

Bu yağların başında shea yağı geliyor. Öyle ki yağın şifasını keşfeden Afrikalı kadınların, hamilelik sırasında çatlakları önlemek için karınlarına shea yağı ile masaj yaptıkları biliniyor. Ayrıca doğum sırasında ağrıyı azaltmak için kullanıyor; doğumdan sonra sağlıklı, parlak bir cilt için bebeklerine shea yağı uyguluyorlar.

/wp:paragraph wp:paragraph

Shea yağı; faydalı yağ asitlerinin yanında A, E ve cilt dostu F vitamini deposu… En iyi shea yağları, kimyasal veya koruyucu ilave edilmeden soğuk pres yöntemi ile üretiliyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Shea yağı hem yüz hem de vücut için mükemmel bir nemlendirici… Bu faydalar linoleik (F vitamini olarak da biliniyor), oleik, stearik ve palmitik asitlerle zenginleşen yağ asidi içeriği ile ilişkilendiriliyor. Kolaylıkla emilebiliyor ve bu sayede uygulamadan sonra cilt yağlı görünmüyor. Cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak nemi tutmaya ve su kaybını azaltmaya yardımcı oluyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı da cilde iyi gelen yağlar arasında yer alıyor. Antioksidanlarla dolu olan bu yağlar aynı zamanda ciltteki nemin tutulmasını sağlıyorlar. Yağlı bir his bırakmaması ve nemi daha iyi tutabilmesi için duştan sonra, nemli cilde uygulanması tavsiye ediliyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Kuşburnu yağı da taşıyıcı yağ olarak, tek başına çatlakların önlenmesinde etkili olabiliyor. Hamile kadınlar üzerinde bir araştırma yapılmış ve bir gruptan kuşburnu yağı ve E vitamini içeren bir nemlendirici krem, diğer gruptan plasebo kullanmaları istenmiş. Kuşburnu içeren kremin çatlakları önlemede plasebodan daha etkili olduğu bildirilmiş.

/wp:paragraph wp:paragraph

Elastik yapının korunması ve cilt bariyerinin desteklenmesi için doğal yağların hamileliğin ilk aylarından itibaren kullanılmaları öneriliyor…

/wp:paragraph wp:heading

Cildi nemlendirmek için bazı tavsiyeler

/wp:heading wp:paragraph

Hamilelik boyunca cildi tahriş edebilecek alkol, koku veya boya içeren vücut yıkama jelleri ve sert sabunlardan uzak durmak gerekiyor. Vücut temizliğinde saf yağlardan yapılmış, cildin pH dengesini koruyacak sabunları kullanmak hem zararsız hem de doğal bir çözüm olacaktır. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Vücut hamilelik sırasında daha fazla sıvıya ihtiyaç duyuyor ve bebek büyüdükçe ihtiyaç duyulan miktar artıyor.  Dolayısı ile sıvı alımını artırmak, cildin nemini korumak için şart…

/wp:paragraph wp:paragraph

Ayrıca kuru ciltler için özellikle tahriş edici olabilecek ve belirtileri daha da kötüleştirebilecek sert kumaştan yapılmış giysilerden de kaçınmak gerekiyor. Yumuşak, nefes alabilen kumaşların tercih edilmesi öneriliyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Çok sıcak veya soğuk su yerine ılık suyla yıkanmak da cildin nem dengesini korumak için önemli bir detay…  Aşırı sıcak su nemi ciltten uzaklaştırıyor. 

/wp:paragraph wp:quote

Anne-bebek serimizden, cilt çatlakları için özel olarak geliştirdiğimiz bir ürünümüz var. Çatlak yağımız, %100 doğal ve bitki temelli formülü ile cildi nemlendirerek çatlak oluşumunun önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Cildin yeniden yapılanmasına destek olan zeytinyağı, kuşburnu yağı, shea yağı, nar çekirdeği yağı gibi cilt faydaları bilinen doğal yağların bulunduğu ürünümüzü, hamileliğin ilk aylarından itibaren güvenle kullanabilirsiniz.

/wp:quote wp:woocommerce/handpicked-products {"editMode":false,"products":[52878,52854]} / wp:paragraph

Kaynaklar:

/wp:paragraph wp:paragraph

José Ángel García Hernández, Domingo Madera González, Marta Padilla Castillo, Tatiana Figueras Falcón, Use of a specific anti-stretch mark cream for preventing or reducing the severity of striae gravidarum. Randomized, double-blind, controlled trial, International Journal of Cosmetic Science 35(3), December 2012.

/wp:paragraph wp:paragraph

medicalnewstoday.com

/wp:paragraph wp:paragraph

healthline.com

/wp:paragraph