Saçlarda Hazan Mevsimi - Sonbaharda Saç Dökülmesi

Saçlarda Hazan Mevsimi

Sonbaharı yaşadığımız bugünlerde, tıpkı doğada olduğu gibi bedenimizde de birtakım değişimler gerçekleşiyor. Yaz boyunca güneş, deniz, havuz gibi dış faktörler nedeniyle yıpranan, nemini kaybeden cildimiz ve saçlarımız bu aylarda daha özenli bir bakıma ihtiyaç duyuyor.

Sonbaharda Saç Dökülmesi

Günde 100 adete kadar saç dökülmesi normal kabul ediliyor fakat çoğumuz sonbaharda daha yüksek miktarda saç kaybı yaşıyoruz. 

Saçlarımız da tıpkı ağaçlar gibi doğal bir döngü içerisindeler... Bu döngüde büyüme ve dinlenme periyotları birbirini takip ediyor. Genellikle sonbahar ve ilkbaharda dökülme yaşanırken, yaz ve kış mevsimlerinde dinlenme ya da gelişme evreleri gerçekleşiyor.

Mevsimler ve saçlarımız

Saç döngüsünün büyüme aşamasında yeni saçlar üretiliyor. Bu aşama dört ila altı yıl arasında sürebiliyor. Bundan sonra ise dinlenme evresi başlıyor. Bu evreye “telojen” adı veriliyor. İki ila dört ay sonra saç kökü yeni bir büyüme döngüsüne geçiyor.

Telojen evresinde saçlar kolayca dökülebiliyor. Yaz sonu ve sonbaharda bu evreye daha sık geçildiğinden saç dökülmesinde artış yaşanıyor. Yazın kafa derisini güneş ışınlarından korumak için saç kökleri dinlenme aşamasına geçiyor. Yaklaşık üç-dört ay sonra yani sonbaharda saçlar dökülmeye başlıyor. Yaz aylarında saç ve saç derisi ne kadar güneşe maruz kalırsa, sonbaharda o kadar fazla saç dökülmesinin meydana gelebileceği söyleniyor. Bu nedenle yaz aylarında saçların korunması ve gölgede daha fazla zaman geçirilmesi tavsiye ediliyor.  

Değerli yağlarla saç bakımı

Yaz aylarında kuruyan ve yıpranan saçlar için iyi bir bakım şart… Ana kural; saçları ve saç derisini nemli tutmak... Kuru bir saç derisi iltihaplanmaya ve saç dökülmesine neden olabiliyor. Bu nedenle saç tipine uygun olarak haftada bir bakım maskesi uygulamak, saç ve saç derisinin nemini geri kazanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca özellikle bu dönemlerde ısıyla şekillendirmeyi sınırlamak gerekiyor.

Nemin geri kazanılması için saçlara doğal yağlarla bakım yapmak, hem etkili olması hem de sağlık için zarar teşkil etmemesi nedeniyle iyi bir çözüm oluyor. Saç için faydası ispatlanmış birçok doğal yağ mevcut…

Bunlardan biri olan shea yağı, adeta bir nem kaynağı… Anavatanı Afrika olan bu yağ, o bölgede saç ve cildi güneşten ve rüzgardan korumak için kullanılıyor. Shea yağı saça uygulandığında hem kafa derisini hem de saç tellerini nemlendiriyor, kepeklenmeyi azaltıyor, sert iklim koşullarına karşı genel koruma sağlıyor. Yağ, antifungal etkisi ile mantarların neden olduğu saçkıran tedavisinde de başarılı sonuçlar veriyor. 

Düşük moleküler ağırlığı nedeniyle saç teline kolayca nüfuz edebilen Hindistan cevizi yağı, kuru ve kabaran saçların nemini geri kazanması için yaygın olarak kullanılıyor. Saç sağlığını iyileştirebilecek yağ asitleri ile dolu olan Hindistan cevizi yağı, birçok şampuan, saç kremi, şekillendirici ve diğer saç bakım ürünlerinde yer alıyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, bitki bazlı yağların insan saçı üzerindeki etkilerini test eden birkaç çalışma gözden geçirilmiş. Araştırmacılar, Hindistancevizi yağının doğal saç proteinlerine benzer yapıda olduğunu ve saç tellerine nüfuz etme konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olduğunu belirtiyorlar.

Saç için faydalı olan bir diğer yağ da makademia yağı… İçerdiği oleik asit ve E vitamini sayesinde saçlar için oldukça besleyici… Zeytinyağı da saç bakımında antik çağlardan beri kullanılıyor, nemlendirici ve besleyici özelliği ise bilinen bir gerçek… Saç ve cilde nem veren skualen adlı bir madde içeriyor. Bebekken vücudumuzda çok fazla üretilen skualenin, zaman içinde üretimi azalıyor.

Saç dökülmesine karşı faydalı iki uçucu yağ var: Sedir ve biberiye… Saçkıran rahatsızlığı olan 86 hasta üzerinde yapılan bir araştırma, sedir uçucu yağının saç dökülmesi üzerinde önemli faydaları olduğunu gösteriyor. Hastaların bir kısmına jojoba ve üzüm çekirdeği yağlarından oluşan taşıyıcı yağ karışımı, diğer gruba ise sedir, kekik, biberiye, lavanta yağ karışımı uygulanmış. Sonuçta saç dökülmesi için uçucu yağ kullanımının güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini, uçucu yağ karışımının taşıyıcı yağlara göre daha etkili olduğu görülmüş. Sedir uçucu yağının, saç derisindeki yağ üretimini dengeleyerek saç büyümesini desteklediği ve saç dökülmesini azalttığı düşünülüyor. Ayrıca antifungal ve antibakteriyel özellikleri ile kepek veya saç dökülmesine yol açabilecek durumların önlenmesine yardımcı oluyor. Sedir uçucu yağı; kekik, lavanta veya biberiye uçucu yağları ile bir arada kullanıldığında sinerjik etki yaratıyor. 

Biberiye yağının da saç dökülmesinde etkili olduğu biliniyor. Biberiye yağının, kadınlarda da rastlanan erkek tipi saç dökülmesinde, testosteronun saç köklerine saldırmasını önlediği ve tedavide olumlu sonuçlar verdiği bulunmuş. Bir araştırmada, androgenetik alopesi problemi olan erkekler, altı ay boyunca günde iki kez saç derilerine biberiye yağı masajı yapmışlar. Sonuçta saç kalınlıklarında; sık kullanılan bir saç çıkarma ilacı kullanan grupla aynı oranda artış yaşamışlar. Ayrıca biberiye yağını kullananlar, kafa derilerinde daha az kaşıntı olduklarını da iletmişler. Bu da saç dökülmesinde biberiye yağının olumlu sonuçlar verebileceğini gösteriyor.

Mevsimsel saç dökülmesi genellikle geçici olsa da saçlara yapılacak uygun bir bakımla bu dönemi en az zararla atlatabilmek mümkün… Doğa her zaman olduğu gibi saçlarımıza bakım yaparken de yanımızda… Sonbaharda vereceğimiz ekstra destek, orta ve uzun vadede saçlarımızın daha güçlü ve canlı olması için isabetli bir hareket olacaktır…

Mevsim geçişlerinin haricinde, saç dökülmesinin hormonlar, vitamin-mineral eksiklikleri ve stres gibi başka nedenleri de bulunuyor. Dökülmenin nedenini anlayabilmek için bedenimize kulak vermeli, gözlemlemeliyiz. Kışın saçlarda dökülme devam ediyor ve uzama gerçekleşmiyorsa, altta yatan problemi anlamak için bir hekime danışabiliriz. 

Saç sağlığına faydaları kanıtlanmış doğal yağlarla hazırladığımız saç bakım balmımız, saç ve saç derisini beslediği ve canlandırdığı için özellikle sonbaharda ihtiyaç duyduğunuz bakımı en iyi şekilde sağlayacaktır. Saç derisi sağlığına kavuştukça yeni saçlar için uygun ortam oluşacağından ürünümüz bu sayede yeni saçların çıkmasına da yardımcı olacaktır…

Kaynaklar:

medicalnewstoday.com

verywellhealth.com

Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias, “Hair cosmetics an overview”, Int J Trichology, 2015 Jan-March; 7(1): 2–15.

C Hay , M Jamieson, A D Ormerod, “Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata”, Arch Dermatol, 1998 Nov;134(11):1349-52.

/wp:paragraph wp:paragraph

Yunes Panahi, Mohsen Taghizadeh, Eisa Tahmasbpour Marzony, Amirhossein Sahebkar, “Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial”, Skinmed, Jan-Feb 2015;13(1):15-21.