Gerçek Bir Cilt Dostu: Aloe Vera

Gerçek Bir Cilt Dostu: Aloe Vera

wp:paragraph

Aloe vera bitkisini duymayan yoktur... Yunanistan, Çin, Meksika gibi birçok ülkede, geleneksel olarak MÖ 1500'den beri kullanılan tıbbi bir bitki aloe vera… Türkçede “sarısabır” olarak da biliniyor. Yüzyıllardır çeşitli hastalıklar ve cilt lezyonları için geleneksel bir ilaç olarak kullanılan aloe veranın, Mısır kraliçeleri Nefertiti ve Kleopatra’nın güzellik formüllerinin bir parçası olduğu da söyleniyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Aloe veranın cilt üzerindeki iyileştirici etkisi kozmetik dünyasının da dikkatini çekti ve günümüzde birçok cilt bakım ürününün içinde yer alıyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Antiviral, antibakteriyel, antidiyabetik özellikleri ile de bilinen aloe veranın cilt faydalarından bahseden birkaç çalışmayı inceledik ve önemli detayları sizlerle paylaşmak istedik.

/wp:paragraph wp:heading

Zengin bileşimiyle aloe vera…

/wp:heading wp:paragraph

“Liliaceae” familyasına ait olan aloe vera, kaktüse benzeyen, kalın, etli, uzun yapraklı, otsu ve çok yıllık bir bitki… 400 farklı türünün arasında en fazla biyolojik aktivite göstereni Aloe barbadensis… Aloe verada 20 mineral, 20 amino asit, vitamin ve su dahil yaklaşık 75 bileşik tanımlanmış… 

/wp:paragraph wp:paragraph

Amino asitler: 22 amino asitten 20'sini ve 8 esansiyel amino asitten 7'sini içerir. Bunlar kas dokusundaki proteinlerin yapıtaşlarıdır.

/wp:paragraph wp:paragraph

Antrakinonlar: Aloe emodin, aloetic asit, alovin, antrasin içerir. Bu sayede analjezik ve antibakteriyel etki yaratır.

/wp:paragraph wp:paragraph

Enzimler: Antranol, barbaloin, chrysophanic asit, smodin, eterik yağ, sinamonik asit esteri, resitannol, isobarbaloin içerir. Bunlar antiviral ve antifungal aktiviteye sahiptir ancak yüksek dozlarda toksik etki oluşturabilir.

/wp:paragraph wp:paragraph

Hormonlar: Oksin ve gibberellin sayesinde yara iyileşmesini sağlar ve antiinflamatuar etki gösterir.

/wp:paragraph wp:paragraph

Mineraller: Kalsiyum, sodyum, demir, bakır, krom, mangan, potasyum, çinko içerir. Bunlar sağlık için önemli minerallerdir.

/wp:paragraph wp:paragraph

Salisilik asit: Ağrı kesici etkiye sahiptir.

/wp:paragraph wp:paragraph

Saponinler: Glikozitler içerir ve bu sayede temizleyicidir, antiseptik etki sağlar.

/wp:paragraph wp:paragraph

Steroidler: Kolesterol, kampesterol, lupeol, sistosterol içerir. Bunlar antiinflamatuar etki yaratırlar, lupeol ayrıca antiseptik ve ağrı kesici özelliğe de sahiptir.

/wp:paragraph wp:paragraph

Şekerler: Glukoz, fruktoz, glukomannan, polimannoz içerir. Bu sayede antiviral etki yaratır, bağışıklık sistemini harekete geçirir.

/wp:paragraph wp:paragraph

Vitaminler: A, B, C, E, kolin, B12, folik asit içerir. A, C ve E vitamini, serbest radikalleri etksiz hale getirir.

/wp:paragraph wp:heading

Aloe vera ve cilt faydaları

/wp:heading wp:image {"align":"right","id":49945,"width":281,"height":351,"sizeSlug":"full","linkDestination":"none"}
aloevera faydaları
Gerçek Bir Cilt Dostu: Aloe Vera
/wp:image wp:paragraph

Canlı organizmalar üzerinde yapılan çalışmalar, aloe veranın yara iyileşme sürecini hızlandırabileceğini ve iltihabı azaltabileceğini gösteriyor. Jelde bulunan magnezyum laktat, ciltte kaşıntı ve tahrişe neden olan histamin üretimini önleyebiliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini ve sitokinlerin sentezini geliştiriyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Aloe veranın cilt yenileyici özelliği “mannoz” gibi polisakkaritler açısından zengin olan glukomannan bileşiğinden kaynaklanıyor. Bu bileşik bağ dokunun temel hücreleri olan fibroblast büyüme reseptörlerini etkiliyor, aktive ediyor. Bu da kolajen üretimini artırıyor. 

/wp:paragraph wp:paragraph

Aloe vera jeli sadece yaralardaki kolajen miktarını artırmıyor, aynı zamanda kolajen çapraz bağının oluşumunu hızlandırıyor ve böylece yara iyileşmesini destekliyor. Aloe verada bulunan bileşikler cilt bütünlüğüne, nem tutulmasına, kızarıklığın azalmasına ve cilt ülserlerinin önlenmesine yardımcı olabiliyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Aloe veranın sedef hastalığı, ağız yaraları, ülserler, diyabet, uçuk, yatak yaraları ve yanık yaraları gibi cilt problemlerini tedavi etmedeki olumlu etkileri de farklı çalışmalarda gösterilmiş. 

/wp:paragraph wp:paragraph

2016 yılında emziren kadınlar üzerinde yapılan bir çalışma; çatlak meme ucuna zeytinyağı, aloe vera özütü ve anne sütü sürüldüğünde; üçünün de ağrı şiddetini ve meme çatlaklarını azalttığını ancak aloe vera özütünün zeytinyağı ve anne sütünden daha etkili olduğunu ortaya koydu.

/wp:paragraph wp:paragraph

Bilimsel çalışmalar, jelin %99'unun su olduğu için, cildin esnekliğini artırabildiğini ve kırılganlığını azaltabildiğini gösteriyor. Aloe vera, yara üzerinde adeta örtü görevi görüyor ve bölgeyi nemli tutarak bağ dokunun temel hücreleri olan fibroblastların yaralı alana göç etmesine izin veriyor.  

/wp:paragraph wp:paragraph

Özetle aloe vera, yara iyileşmesinin kalitesi ve hızı açısından, mevcut alternatif tedavilere kıyasla çok daha etkili ve daha az maliyetli bir çözüm olabiliyor. Aloe vera nadiren de olsa alerjik reaksiyon oluşturabiliyor. Bu şifalı bitki, yaranın daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesi için tıbbi tedavi yöntemlerinin yanında tamamlayıcı tedavi olarak öneriliyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Aloe vera cilt bakımında, kuru ciltleri nemlendirirken yağlı ciltler için yağ dengesine yardımcı oluyor. Bir miktar jel, yüz temizleme toniğinin ya da nemlendiricinin içerisine karıştırılarak kullanabileceği gibi direkt uygulamak da mümkün... Cilde uygulamadan önce alerjik reaksiyon ihtimaline karşı ufak bir alanda denenmesi tavsiye ediliyor. 

/wp:paragraph wp:quote

Cildi sıkılaştırıp gerçek bir temizlik yapan cilt toniğimizin içinde elbette ki aloe vera da var... Kombucha, gül ve biberiye hidrosolleri, turp kökü fermenti ile zenginleştirdiğimiz toniğimizi cilt bakım rutininize rahatlıkla dahil edebilirsiniz…

/wp:quote wp:woocommerce/handpicked-products {"editMode":false,"products":[46530]} / wp:paragraph

Kaynaklar:

/wp:paragraph wp:list /wp:list wp:list /wp:list wp:list /wp:list wp:list
  • Published Online November 2013 (http://www.scirp.org/journal/pp) 
/wp:list wp:paragraph

http://dx.doi.org/10.4236/pp.2013.48086  

/wp:paragraph wp:paragraph

Open Access      PP 

/wp:paragraph wp:paragraph

599

/wp:paragraph wp:paragraph

Pankaj K. Sahu, Deen Dayal Giri, Ritu Singh, Priyanka Pandey, “Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review“, Pharmacology & Pharmacy, 2013, 4, 599-610.

/wp:paragraph