Uçucu yağlar olarak da bilinen aromatik yağların sağlığa olan faydaları, onları günlük hayatımızın birer parçası haline getirdi. Mısır, Çin ve Hindistan gibi birçok eski uygarlıkta tamamlayıcı ve alternatif terapi olarak en az 6000 yıldır kullanılıyor. Her esansiyel yağın kendine has özellikleri ver ve kullanılan yağa bağlı olarak elde edilen avantajlar da değişiyor. Dolayısı ile aromatik yağların dünyası geniş ve çok da ilgi çekici… Kişisel bakımdan ev temizliğine kadar birçok üründe yer alıyorlar. Sağlık alanında ise stresten depresyona, iltihaptan ağrılara kadar pek çok farklı problemde kullanılabiliyorlar. İnhalasyon (soluyarak), cilde masaj veya basit uygulamalar ve nadiren de dahili olarak kullanımları ile bu yağlardan şifa bulmak mümkün.
Uykusuzluğa karşı aromatik yağlar
Uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya iseniz aromatik yağlar bu konuda size yardımcı olabilir. Belirli yağların, son derece stresli durumlarda bile kaliteli bir uyku sağlayabileceğini gösteren çalışmalar mevcut.
Çok sayıda hayvan ve insan çalışması, özellikle lavantanın bu konuda oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Anksiyete bozukluğu olan 221 hasta üzerinde yapılan bir çalışma, lavantanın etkisinin plasebodan üstün olduğunu, buna ilave olarak anksiyete ile ilişkili olan huzursuzluk, uyku bozukluğu ve somatik şikayetler gibi semptomları iyileştirdiğini ve genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu gösterdi. Başka bir çalışma; yoğun bakım hastalarının lavanta, papatya ve neroli kokladığında, anksiyete düzeylerinin önemli ölçüde azaldığını ve uyku kalitelerinin arttığını buldu. Yatmadan önce az miktarda aromatik yağı yastığınıza spreyleyebilir, seyreltilmiş yağı ufak bir kavanoz içinde yatak odanıza koyarak kokusundan gece boyunca faydalanabilirsiniz.
Uykuya geçişe yardımcı olan aromatik yağlar: Lavanta, vetiver, paçuli, sandal ağacı, ylang-ylang, papatya, neroli, mercanköşk, sedir, bergamot, misk adaçayı, gül.
Strese karşı aromatik yağlar
Ne yazık ki stres hayatımızın içinde ve onunla baş edebilmeyi öğrenmek gerekiyor. Bu mücadelede aromatik yağlardan faydalanmak mümkün... Bunun için şakaklarınıza, sakinleştirici kokular içeren bir yağ karışımıyla masaj yapabilirsiniz.
Strese karşı en etkili yağlardan biri adaçayı… Aynı zamanda antibakteriyel ve antiseptik olan adaçayı yağının, kokusu ile antidepresan özelliğe sahip olduğu düşünülüyor. Son çalışmalarda, kadınlarda stres hormonu olan kortizol seviyelerini kontrol etmede çok etkili olduğu bulunmuş… 50’li yaşlarda, menopoz dönemindeki 22 kadın üzerinde yapılan araştırmada, adaçayı yağı inhalasyonundan sonra kadınların kortizol seviyelerinin önemli ölçüde azaldığı, serotonin hormonunun konsantrasyonunun ise önemli ölçüde arttığı bildirilmiş.
Ruh halinizi yükseltmek için sandal ağacı da iyi bir alternatif olabilir. Yapılan araştırmalar sandal ağacı ile yapılan masajın, depresyon belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sandal ağacı yağı aynı zamanda odaklanmayı da destekliyor.
Sakinleştirici etkide bulunan bir başka aromatik yağ ise ylang ylang… Erkekler üzerinde yapılan bir çalışma, deneklerin ylang ylang kullandıktan sonra daha düşük kalp atış hızına ve kan basıncına sahip olduklarını göstermiş. Hafif ve tanıdık kokusu ile limon yağı da ruh halini iyileştirebilen özelliğe sahip. Psychoneuroendocrinology'de 2008 yılında yayımlanan bir çalışmada, limon esansiyel yağını solumanın, lavanta esansiyel yağına oranla ruh halini iyileştirmede daha etkili olduğu görülüyor.
Strese karşı, rahatlamaya yardımcı aromatik yağlar: Gül, adaçayı, lavanta, bergamot, mercanköşk, ylang-ylang, limon, sardunya, portakal, sandal ağacı, papatya, vetiver.
Zihni canlandırmak ve odaklanmak için aromaterapi yağları
Sabah algı ve dikkat daha iyi iken öğleden sonra azalmaya başlıyor. Uzun mesai saatleri göz önüne alındığında dikkati canlı tutacak destekler gerekiyor. Bunun için aromatik yağlardan faydalanabilirsiniz. İngiltere’de Northumbria Üniversitesi'ndeki psikologlar tarafından yürütülen bir çalışma, biberiye uçucu yağı koklamanın hafıza işlevlerini geliştirdiğini gösterdi. Nanenin de beyin üzerinde uyarıcı etkileri var. Profesyonel spor yarışmalarında tepki süresinin öneminden yola çıkan bilim adamları, nane ile daha hızlı görsel ve işitsel tepki süreleri kaydedildiğini gösterdi. Etki mekanizması bilinmemekle birlikte nane kokusunun, beynin uyanıklıktan sorumlu alanlarını harekete geçirebileceği düşünülüyor.
Odaklanmaya yardımcı aromatik yağlar: Biberiye, fesleğen, nane, ölmez otu, sedir, vetiver, greyfurt çam, ardıç.
Enerji tazeleyen aromatik yağlar
Turunçgillerden elde edilen aromaterapi yağları, enerji tazelemek için harika birer alternatif sunuyor. Bunun yanında, zihni canlandıran ve daha iyi odaklanmayı sağlayan nane yağı, enerji seviyesini yükseltmek için de kullanılıyor. Bir çalışma, nane yağı uygulamasının egzersiz performansında artışa yol açtığını gösteriyor. Kendinizi yorgun hissettiğinizde, bu yağlardan birini difüzör veya buhurdanlık ile bulunduğunuz ortama dağıtarak hem mekanın enerjisini hem de kendi enerjinizi yükseltebilirsiniz…
Enerji için uçucu yağlar: Limon, portakal, greyfurt, okaliptüs, tarçın, nane, zencefil, biberiye, nane, karabiber, yasemin.
Fiziksel rahatsızlıklar için aromatik yağlar
Aromatik yağlar ruhsal ve zihinsel olarak iyi birer destek olurken elbette ki fiziksel rahatsızlıklarda da kullanılıyor. Pek çok bitki doğal olarak antiseptik, antienflamatuar, antimikrobiyal ve antiviral özelliğe sahip. Bu bitkilerden elde edilen yağlar da akne, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı gibi yaygın olarak görülen birçok sağlık sorununa deva olabiliyor. Özellikle nane yağı fiziksel rahatsızlıklar için joker görevi görüyor. Uçuculuğu fazla olan nane yağı uygulandığı bölgeyi soğutuyor, bu nedenle özellikle kas ağrılarında oldukça iyi sonuçlar alınıyor.
Nane yağının baş ağrısına olan faydası ise adeta tescillenmiş. 2016 yılında yayımlanmış bir makalede; etanolde hazırlanmış %10’luk nane yağı çözeltisinin, yetişkinlerde ve 6 yaşın üzerindeki çocuklarda gerilim tipi baş ağrısının tedavisi için “lisanslandığı”, ilgili meslek birlikleri tarafından tedavi önerileri ve kılavuzlarına dahil edildiği ve bu tip baş ağrılarının akut tedavisinde standart bir çözüm olarak kabul edildiği yer alıyor.
Nane yağı alerjik olabileceği için cilde direkt uygulamamanız, tatlı badem yağı gibi sabit bir yağ ile seyreltmeniz gerektiğini hatırlatalım. Bu, çoğu aromatik yağ için de geçerli...
Okaliptüs yağı ise özellikle nezle ve grip gibi burun kanallarının tıkanıklığına neden olan rahatsızlıklar için öneriliyor, mukoza zarlarıyla reaksiyona girerek mukusu azaltıyor. Okaliptüs yağı da oldukça güçlü olduğundan yalnızca bir-iki damla kullanılması yeterli olacaktır.
Lekeler ve diğer cilt problemleri için de aromatik yağlara başvurabilirsiniz. Bunun için pek çok seçenek var. Çay ağacı yağı, özellikle akneler için bire bir… Bir damla çay ağacı yağını sivilce üzerine uyguladığınızda birkaç saat içinde etkisini göstererek kızarıklığı yatıştırabiliyor. Güneş yanığı, rosacea ve diğer cilt hassasiyetleri için gül suyu veya lavanta hidrosolü kullanabilirsiniz.
Akne ve cilt tahrişleri: Çay ağacı, lavanta, kekik, bergamot, biberiye, ölmez otu.
Kas ağrıları: Nane, okaliptüs, keklik üzümü, papatya, hindistan cevizi, zencefil, kırmızı biber, biberiye, karabiber.
Boğaz ağrısı: Okaliptüs, nane, zencefil, limon, çay ağacı, adaçayı, biberiye.
Mide bulantısı: Limon, nane, zencefil, papatya.
Aromatik yağları havaya etkili bir şekilde dağıtmak için bir difüzörden faydalanabilir, mumlu buhurdanlık ile veya bir kase sıcak suya damlatarak kullanabilirsiniz. 1-2 damla yağ yeterli gelecektir.
Uzmanlar uçucu yağların kuru otlardan 75 kat daha güçlü olduğunu, bu nedenle dikkatli kullanılmasının ve mutlaka seyreltilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Kronik rahatsızlığınız varsa ya da hamile iseniz herhangi bir aromatik yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Uçucu yağlarımızın, ham madde seçiminden şişelemeye kadar geçen tüm süreçte, %100 doğal ve saf olarak üretilmelerine özen gösteriyoruz. Aromaterapi serimizden seçeceğiniz uçucu yağlarımızı, yine aynı titizlikle hazırladığımız sabit yağlarla seyrelterek kullanabilirsiniz…
Kaynaklar:
●H.Göbel, A. Heinze, K. Heinze Kuhn, A. Göbel, C. Göbel, “Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache”, Schmerz. 2016 Jun;30(3):295-310.
●Peir Hossein Koulivand,Maryam Khaleghi Ghadiri, Ali Gorji, “Lavender and the Nervous System, Evid Based Complement” Alternat Med. 2013; 2013: 681304. Published online 2013 Mar 14.
●Babar Ali, Naser AliAl-Wabel, Saiba Shams, Aftab Ahamad, Shah AlamKhan, Firoz Anwar, “Essential oils used in aromatherapy: A systemic review”, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, Volume 5, Issue 8, August 2015, Pages 601-611.
●Da-Jung Jung, Jun-Youl Cha, Sung-Eun Kim, Il-Gyu Ko, Yong Seok Jee, “Effects of Ylang-Ylang aroma on blood pressure and heart rate in healthy men”, J Exerc Rehabil. 2013 Apr; 9(2): 250–255. Published online 2013 Apr 25.
●Elizabeth Varney, Jane Buckle, “Effect of Inhaled Essential Oils on Mental Exhaustion and Moderate Burnout: A Small Pilot Study”, The Journal of Alternative and Complementary MedicineVol. 19, No. 1 Short Report, Published Online:14 Jan 2013.
●Abbas Meamarbashi, “Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance”, Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 72–78.
●womenshealthmag.com
●wellandgood.com
●webmd.com