Sauerkraut Nedir

Sauerkraut Nedir?

wp:paragraph

Yüzyıllardır Anadolu'da yapılıp afiyetle yenilen lahana turşusunun adı oldu mu size Sauerkraut :)
Oldu gerçekten de...
Raflarda, organik gıdaların arasında, beslenme konulu söyleşilerde, yazılarda sıkça rastlıyoruz sauerkraut'a.
Sauerkraut, Almanca fermente lahana anlamına gelir. Bu kelime ile kaynaklarda arattığınız zaman, ana vatanının orta Avrupa, özellikle de Almanya olduğunu görürsünüz.

/wp:paragraph wp:more more /wp:more wp:paragraph

Hadi o da öyle olsun :) Biz Almanların sauerkraut'ını aldık kabul ettik, ama sauerkraut'ı ne söylemek kolay ne de yazmak.
Biz yazıya "Probiyotik Lahana Turşusu" diye devam edelim mi?

/wp:paragraph wp:paragraph

Probiyotiklerin yararını duymayanımız kalmamıştır. İnsanoğlu yüzlerce yıldır yoğurttan kefire, kombuchaya kadar probiyotik gıdaları tanıyor. Ama ne kadar önemli olduğunu yeni yeni keşfediyoruz. Bilimsel çalışmalar da bu önemi doğruluyor. Bu besinler sindirim sistemimizi düzenliyor, bağışıklık sistemimizi destekliyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Probiyotikler bağırsaklarımızda bulunan kötü bakterileri dengeleyen iyi bakterilerdir. Bağırsak floramızda sağlıklı bir ortam oluşmasına ve kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarının hafiflemesinde yardımcı olurlar

/wp:paragraph wp:paragraph

Lahananın faydalarını fermentasyon işlemi ile biraraya getirince olağanüstü bir probiyotik kaynağı ve kış aylarının vazgeçilmez lezzeti lahana turşumuzu elde ediyoruz.

/wp:paragraph wp:paragraph

Bizim uyguladığımız ve çok beğendiğimiz tarifi de paylaşalım istedik.

/wp:paragraph wp:heading

Sauerkraut Nasıl Yapılır?

/wp:heading wp:paragraph

İhtiyacınız olan malzemeler: 1 büyük boy lahana (3-4 kg), 2 yemek kaşığı tepeleme tuz ve 1 yemek kaşığı kimyon tohumu. Hepsi bu. Tuz konusuna da açıklık getirelim. Elbette bol mineralli gerçek kaya tuzu olmalı. Çok güzel yerli kaya tuzlarımız var. Biz Mayi Tuz veya Çankırı tuzu kullanıyoruz. Lahananız 5-6 kg ise tuzu 3 kaşığa çıkarmanızı belirtmeye gerek yok .
Önce lahanayı olabildiğince ince ince kıyıyoruz, hani salata yapar gibi. Bir kabın içine alıyor, 1 kaşık tuz ekliyor ve elimizle 10 dakikadan az olmamak kaydıyla iyice yoğuruyoruz. Sonra 10 dakika kadar bırakıyoruz ki lahana, tuzun ve ovmanın etkisi ile suyunu iyice salsın. Kalan bir kaşık tuzu ve kimyon tohumunu da ilave ederek karıştırıyoruz. Karışımı turşu kavanozuna alıyoruz.

/wp:paragraph wp:heading

Püf Noktaları

/wp:heading wp:paragraph

Sadece 3 malzemeden oluşan ve bol probiyotikli bu lezzetli gıdayı hazırlamanın püf noktaları yok mu? Var elbette. Sıralayalım:

/wp:paragraph wp:paragraph

1- Kavanozunuzu gıdaya uygun olanlardan seçin. Siz lahanaları doğrarken kavanozunuzu kaynar suyla yıkayın. Ters çevirerek kurumaya bırakın.

/wp:paragraph wp:paragraph

2-Hazırlayıp 10 dakika beklettiğiniz karışımı kavanozunuza sıkı sıkı hatta elinizle bastıra bastıra doldurun, üzerini de dörtte bir soğanla kapatın. Bu, lahana parçalarının su üzerine çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Üzerini temiz (hatta kaynamış) tülbentle örterek lastik bant geçirin. Kavanozu güneş ışığı almayan serince bir yere kaldırın.

/wp:paragraph wp:paragraph

3- Ertesi sabah kontrol edin tüm lahanaların sıvının içine batmış olması gerekiyor. Batmamışsa elinizle bastırın. İşte işin en zor kısmı: bu işlemi her gün yapın. Sıvı üzerine çıkan lahana parçalarını temizleyin. Ki, bu çok normaldir. kalanı yine bastırıp ertesi güne kadar bırakın. Ertesi günü tekrar kontrol!

/wp:paragraph wp:paragraph

4-Probiyotik lahana turşumuzun en faydalı hali için 4 hafta beklememiz şart. 4 hafta sonunda kavanozumuzun ağzını kapağıyla sıkıca kapatıyor ve buzdolabına kaldırıyoruz. Bu haliyle 1-1.5 ay dayanacaktır.

/wp:paragraph wp:paragraph

5-Buzdolabına kaldırdığımız sauerkraut diye bilinen bizim probiyotik lahana turşumuzu afiyetle yemeye başladığımızda hemen yeni lahanamızı alıp yenisini kuruyoruz. Yenisi olduğunda eskisi de bitmiş oluyor.

/wp:paragraph wp:paragraph

Şimdiden afiyet olsun, şifa olsun diyelim.

/wp:paragraph