20170718_182520

Kombuchada Arayışlar...

wp:paragraph

Kombuchada farklı tadlar arayışımız çok eğlenceli geçti.

/wp:paragraph wp:paragraph

Agave şurubu ve hindistan cevizi  ile tatlandırdığımız  çayların tadımı, evin çoluk-çocuk tüm fertleri ile bir seremoniye dönüştü.

/wp:paragraph wp:paragraph

Organik hindistan cevizi şekerli çayımız sadece annem tarafından beğenildi. :)

/wp:paragraph wp:paragraph

Agave şuruplu olan ortalama puan aldı. En çok beğenilen ise klasik usul şekerle yapılandı.

/wp:paragraph wp:image {"id":493}
20170718_181812
/wp:image wp:paragraph

Çocuklara gelince, hangisinden bir yudum içseler devamını istediler. Onlara "kombu" olsun da ne olursa olsun.

/wp:paragraph wp:paragraph

Küçücük çocukların nasıl olup da kola sevdiklerini (aslında daha çok çocukların içmesine nasıl izin verildiğini) hep merak etmiştim.

/wp:paragraph wp:paragraph

Demek ki hafif asidik tatlar ve gazlı içecekler genel olarak seviliyormuş. Yaşasın! çocuklarımız gazlı meşrubat içecekler ama zarar görmeyecekler.

/wp:paragraph wp:gallery {"ids":[501,492],"columns":3,"linkTo":"attachment"} /wp:gallery wp:image {"id":497}
20170718_183051
/wp:image wp:paragraph

Bu arada “şeker” alternatifleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yeni oluşan bebek mayalarla hemen ballı  ve pekmezli kombuchalarımızı mayalayıp fermentasyona bıraktık.

/wp:paragraph wp:paragraph

Şeker ve bal konusunda çok farlı fikir ve iddialar var. Kimileri işlenmemiş çiğ balın antibiyotik özelliğinden dolayı mayayı bozacağını iddia ederken bir başkaları da şekerle balı karıştırmaktan ya da kaynamış suya balı katarak erittikten sonra oda sıcaklığına gelince mayalamaktan söz ediyor.

/wp:paragraph wp:image {"id":500}
20170720_184205
/wp:image wp:image {"id":503}
20170720_185306
/wp:image wp:paragraph

Kombucha ile ilgili çok kapsamlı bir araştırma yayınlayan National Institutes of Health'de; bildiğimiz klasik şeker kullanılarak hazırlanan kombucha ile ilgili bilimsel çalışmalar var. (Bu bilimsel makale gerçekten ilgi çekici ve belli bir metodoloji uygulanarak yapılan deney sonuçlarına dayanıyor. Biz tamamına yakınını tercüme ettik. Derleyip kısa zamanda yayınlayabileceğimizi umuyorum. İlgilenenler için linki burada )

/wp:paragraph wp:heading {"level":4}

Şeker konusunda içimize su serpildi doğrusu.

/wp:heading wp:paragraph

Bilmiyorum biz de kaynar suya bal atarak yeni deneme yapar mıyız ama tatlandırma konusunda araştırmalarımıza devam edeceğiz. En azından yeni alternatif bulana kadar şekerle devam etmekte bir sıkıntı görmüyoruz artık.

/wp:paragraph wp:paragraph

Unutmadan; ikinci tadımda Mavili Kapı’nın misafirleri vardı. Kendisi iyi tarım ve organik tarımı savunan, köylere gidip kendi doğal gübrelerini nasıl yapacaklarını sunumlar hazırlayarak anlatan, tıbbi aromatik bitkileri yaygınlaştırmak için köy köy gezip fidan dağıtan bir ziraat mühendisi. Selahattin Yılmaz, eşi ile birlikte ziyarete geldiler.

/wp:paragraph wp:paragraph

O da limonlu kombu çayına bayıldı. Sebzelerimizi gezdik, meyve fidanlarımıza baktık. Tavsiyelerini dinledik. Yeni projeler konuştuk. Güzel bir akşamdı bizim için. Bir sonraki kombu yazısında taş mutfakta kombu çayının nasıl yapıldığını ve faydalarını anlatmaya çalışacağım. Sağlıkla kalın, kombuchasız kalmayın.

/wp:paragraph wp:paragraph

Sevgiler.

/wp:paragraph wp:paragraph

Işıl

/wp:paragraph