Hindistan cevizini hepimiz yakından tanıyoruz. Yıllardır hem meyve olarak tüketiyor hem de hoş kokusu ile tatlı ve pastalarımızı lezzetlendiriyoruz. Hindistan cevizinin faydaları keşfedildikçe özellikle son yıllarda yağı da hayatımıza girmeye başladı. Gerek mutfaklarda gerekse saç ve cilt bakım ürünlerinde besleyici özelliği nedeniyle kullanımı yaygınlaştı.
/wp:paragraph wp:paragraphHindistan cevizi yağının karın yağlarını eritmede, iştahı azaltmada, bağışıklık sistemini güçlendirmede, kalp hastalığını önlemede ve Alzheimer hastalığını engellemede iyi bir destek olduğu düşünülüyor. Bunun gibi faydaları sayesinde, son dönemlerin popüler beslenme biçimleri olan ketojenik ve Paleo diyetleri de dahil olmak üzere birçok beslenme şeklinde yer alıyor.
/wp:paragraph wp:paragraphHindistan cevizi yağının, içindeki laurik asit nedeniyle özellikle saçlar için de oldukça faydalı olduğu düşünülüyor. Bu faydaları sizlerle paylaşmak istedik ve yazımızı, Hindistan cevizi yağının saç üzerindeki olumlu etkileri üzerine hazırladık…
/wp:paragraph wp:headingHindistan cevizi yağını tanıyalım
/wp:heading wp:image {"align":"right","id":46950,"width":332,"height":221,"sizeSlug":"large","linkDestination":"none"} /wp:image wp:paragraphHint-Pasifik bölgesinden çıkan Hindistan cevizi, bir çeşit palmiye meyvesi olup yağı, Hindistan cevizinin beyaz etli kısmından kuru veya yaş işleme yoluyla elde ediliyor.
/wp:paragraph wp:paragraphHindistan cevizi yağı, yüksek konsantrasyonda doymuş yağ asitleri içerdiğinden katı yağ sınıfına giriyor. %80-90'ı doymuş yağlardan ibaret olan bu yağın, soğukta veya oda sıcaklığında yoğun bir dokusu bulunuyor. Hindistan cevizi yağında, doymuş yağ asitlerinden en fazla laurik asit (%47) mevcut, miristik ve palmitik asitler daha az miktarlarda yer alıyor. Ayrıca eser miktarlarda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri de bulunuyor.
/wp:paragraph wp:headingSaç teline nüfuz edebilme kabiliyeti
/wp:heading wp:paragraphSaçı güçlendirmek ve hasarı düzeltmek söz konusu olduğunda, bir saç ürününün en önemli özelliklerinden biri saç teline ne kadar iyi nüfuz edebildiğidir. 2012 yılında, Hindistan cevizi yağının saç şaftına ne kadar nüfuz edebildiğini ölçmek için bir çalışma gerçekleştirilmiş. Çalışma, bir saat sonra tek bir saç telinin, kendi ağırlığının yaklaşık %15'i kadar Hindistan cevizi yağı emebileceğini gösteriyor. Altı saat sonra ise üç ayrı ölçüm ile elde edilen sonuçlar, emilen yağda %20,40; %21,91 ve %26,3’e kadar artış olduğunu gösteriyor.
/wp:paragraph wp:paragraphHindistan cevizi yağının saça nüfuz edebilme kabiliyeti, onu saçları güçlendirmek için mükemmel bir destek bakım ürünü yapıyor ve bu da yıpratıcı etkenler karşısında saçların daha dayanıklı olmasını sağlıyor.
/wp:paragraph wp:headingLaurik asit ve saç sağlığı
/wp:heading wp:paragraphHindistan cevizi yağını diğer tüm doymuş yağlardan farklı yapan şey, içindeki laurik asittir. Laurik asitin, antibakteriyel ve antifungal etkisi nedeniyle bakteri ve mantarlara karşı tedavi edici özelliği bulunuyor. Dolayısı ile Hindistan cevizi yağı, saç derisinde bakteri ve mantarların yol açabileceği problemlerde iyi sonuçlar veriyor. Androgenetik alopesi, hem erkekler hem de kadınlarda rastlanan, saç dökülmesine sebebiyet veren bir rahatsızlık... Saç derisinde artmış yağ bezi boyutu, kan akışının ve oksijenin azalması bu soruna yol açabiliyor, saç dökülmesine yara ve iltihaplanma eşlik ediyor. Bu durum, P. acnes bakterisi için uygun bir üreme alanı yaratıyor. Sivilceye neden olan bu bakteri türü, saç dökülmesinden de sorumlu olabiliyor. İltihaplı proteinler saç kökünü istila ediyor. Bu da kronik enflamasyon sonucu saç derisinde yaraların oluşmasına, saçın içinde büyüdüğü folikülün küçülmesine neden oluyor ve androgenetik alopesi kısır döngüsüne katkıda bulunuyor. Hindistan cevizi yağı, içinde bulunan laurik asitten gelen güçlü antimikrobiyal özelliği ile saç derisine uygulandığında, P. acnes seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabiliyor...
/wp:paragraph wp:headingGüçlü saç telleri için Hindistan cevizi yağı
/wp:heading wp:paragraphYapılan pek çok araştırma, Hindistan cevizi yağı tedavilerinin çeşitli saç tiplerinde yıpranmayı önlediğini gösterdi. 2003 yılında yapılan bir çalışma da bunu destekliyor. Araştırmacılar, yıpratıcı etkilere karşı Hindistan cevizi yağının, mineral yağın ve ayçiçek yağının saç üzerindeki koruyucu etkilerini gözlemlemişler.
/wp:paragraph wp:paragraphBulgular, Hindistan cevizi yağı uygulamasının hem ayçiçek yağı hem de mineral yağla karşılaştırıldığında saçlar üzerindeki güçlü etkisini açıkça gösteriyor. Üç yağ arasında, Hindistan cevizi yağının, ön yıkama ve yıkama sonrası bakım ürünü olarak kullanıldığında hem hasar görmemiş hem de hasar görmüş saçlar için protein kaybını önemli ölçüde azaltan tek yağ olduğu görülmüş. Hem ayçiçeği hem de mineral yağların saçtan protein kaybını azaltmada yardımcı olmadığı bulunmuş. Hindistan cevizi yağı, içerisinde bulunan laurik asit nedeniyle saç proteinlerine yüksek bağlanma kapasitesine sahip olup saç şaftının içine kolaylıkla nüfuz edebiliyor. Böylece laurik asit sayesinde saçtaki protein içeriğini koruyarak hasarı ve kırılmayı önlüyor, dolayısı ile uzun süreli kullanımlarda saçın kırılmadan sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı oluyor.
/wp:paragraph wp:headingHindistan cevizi yağı nasıl kullanılır?
/wp:heading wp:paragraphHindistan cevizi yağını, saçınızın durumuna göre haftada 1-2 kez saç maskesi olarak uygulayabilirsiniz...
/wp:paragraph wp:paragraphÖncelikle işe saçınızı taramakla başlayın. Ardından Hindistan cevizi yağını hafifçe ısıtın (sıcak günlerde sıvı formda, soğuk havalarda katı halde olabiliyor). Ilık iken saç deriniz de dahil yağı uygulayın ve saç derinize masaj yapın. Ardından saçınızı nazikçe tarayarak yağın saç uçlarına kadar ulaşmasını sağlayın. Saçınızı toplayın ve en az 30 dakika açıkta bırakarak yağın saç tellerine nüfuz etmesini bekleyin. En iyi etki için gece boyunca bekletebilir, sonrasında saçınızı aşındırmadan temizleyecek bir şampuan ya da doğal sabun ile yıkayabilirsiniz. Yağın uzun süre saçta kalması, Hindistan cevizi yağındaki laurik asitin hem saç köklerine hem de saç tellerine daha iyi nüfuz etmesini sağlayacaktır. Özellikle kıvırcık saçlı iseniz, Hindistan cevizi yağını, duş sonrasında saç şekillendirmek için uygulayabilirsiniz. Saçlarınızın daha sağlıklı ve güçlü olması için Hindistan cevizi yağı gibi yağlar içeren doğal saç bakım ürünleri kullanabilirsiniz.
/wp:paragraph wp:paragraphHindistan cevizi yağı satın alırken organik ve soğuk pres olanını tercih etmenizi öneriyoruz. Organik olanlar, zararlı böcek ilaçları ve herbisitler içermiyor. Soğuk pres Hindistan cevizi yağı ısı olmadan işlendiğinden tüm faydalı besin maddelerini muhafaza ediyor. Hindistan cevizi yağını serin, kuru ve karanlık yerde saklamanızı tavsiye ederiz.
/wp:paragraph wp:quote/wp:quote wp:paragraphİyi ve faydalı olan şeyleri ürünlerimizde kullanmaya çalışıyoruz. Hindistan cevizi yağı da bunlardan biri... Saç için faydalı olan bu yağ, elbette ki organik üretimle “saç bakım balmımızda” yerini aldı. Saç bakım balmımız, içeriğindeki diğer organik ve %100 doğal yağlarla saç derisine bakım yaparken, saç tellerini onarıyor, besliyor ve yumuşacık yapıyor.
Kaynaklar
/wp:paragraph wp:paragraphAarti S. Rele, R. B. Mohile, “Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage”, J Cosmet Sci, Mar-Apr 2003;54(2):175-92.
/wp:paragraph wp:paragraphhsph.harvard.edu
/wp:paragraph wp:paragraphhairscience.com
/wp:paragraph wp:paragraphhairguard.com
/wp:paragraph wp:woocommerce/handpicked-products {"editMode":false,"products":[3339]} /