https://youtu.be/-z5RLHM06cI
/wp:paragraph wp:paragraphAli Kemal’in yardımı ile bugün domateslere süt verdim.
/wp:paragraph wp:paragraphKüçücük sebze kutularımıza dünyanın domates fidesini ektik. 150 kök kadar!
/wp:paragraph wp:paragraphGeçen seneki domateslerimizi yeni bitirdik. Birer yemeklik ayırıp buzluk poşetlerinde dondurmuştuk. Birazcık biber salçası takviyesi ile bugüne kadar dayandı. Artık yenilerini yiyeceğiz inşallah.
/wp:paragraph wp:paragraphBu sene yaz geç geldi, Haziran ayı mevsim normallerinden daha soğuk geçti, Temmuz ise mevsim normallerinin üzerine çıkarak yaktı kavurdu.
E tabii bu havalardan insanlar kadar bitkiler de etkilendi.
Bizim domatescikler de pek neşeli değiller. Çoğunun yaprakları kıvrıldı.
Hatta bir kısmı basbayağı rulo oldu. Yapraklar kıvrılınca doğal olarak fotosentez güçleri azalıyor ve bitkiler zayıf düşüyor.
Yeni çıkan domates meyvelerinde ise daha yeşilken, çürümüş gibi kararmalar olmaya başladı.
UTTM’den (Ulusal Tohum Takas Merkezi) arkadaşlara sordum. Sağolsunlar başta Ali Bey olmak üzere pek çok arkadaş bildiklerini paylaşarak yardımcı oldular. Bir yandan da "acaba dünyada bu konu nasıl çözülüyor” diyerek pek çok yabancı sitede araştırmalar yaptım, videolar izledim.
/wp:paragraph wp:paragraphÖzetle;
/wp:paragraph wp:paragraphDomatesteki kararmalar sık ve düzensiz sulamadan ve kalsiyum eksikliğinden olurmuş. Kireç, yumurta kabuğu ve süt tavsiye ettiler.
/wp:paragraph wp:paragraphYapraktaki kıvrılmaların da benzer sebeplerden olabileceğini öğrenir öğrenmez hemen kireçle işe başladık. Daha önce toprağa yumurta kabuğu atmıştık ama daha çok salyangozla mücadele içindi. Şimdi kalan yumurta kabuklarını ezip un haline getirdikten sonra 3 gün sirkede bekletip, 1/20 oranında suyla karıştırıp yapraklara ve toprağa uygulayacağım.
/wp:paragraph wp:paragraphBugün de süt verdim domateslere. İlk bidonu yarı yarıya su/süt karışımı ile doldurdum. Neredeyse her bir yaprağa tek tek püskürtmeye kalkınca 40 kök domateste ilk bidon bitti. İkinci ve üçüncü bidonlar ise 2/3 oranında süt/su karışımı yapıldı. Sonuçta 7 kilo süt kullandım.
/wp:paragraph wp:image {"id":358} /wp:image wp:paragraphTabii bu arada eşim, günlük ritüel haline getirdiği sorusunu sormayı ihmal etmedi: -Sence biz, yaptığın bu masrafla kaç kilo organik domates alırdık?...
/wp:paragraph wp:paragraph3 tane torunum var Allah bağışlasın. Ali Kemal (20 ay), Ayşesu (5.5), Meryem Zeynep (7.5).
/wp:paragraph wp:paragraphOnlara gönül rahatlığı ile yedirebileceğim domatesler yetiştirmenin keyfi anlatılır gibi değil.
/wp:paragraph wp:paragraphİnşallah yeni meyvelerde kararma olmaz ve kıvrıklar da biraz olsun düzelir.
/wp:paragraph wp:paragraphYarın yine çok iş var. Sebze fidanları tek tek elden geçirilecek, emici dallar budanacak.
/wp:paragraph wp:paragraphKombu çaylarında yeni denemeler yapılacak. Bitmez tükenmez yabani otlardan yeni çıkanlar toplanacak.
/wp:paragraph wp:paragraphAyşesu ile göle taş atılacak.
/wp:paragraph wp:paragraphÇoooook işimiz var çooook.
/wp:paragraph