yaglar_a

Biz Biz İdik, Beş Tazecik Kız İdik

wp:paragraph

Mavilikapı'nın bahçesinde nane, biberiye, fesleğen, reyhan, adaçayı, kişniş yetişiyor. Her sene kurutur, öğütür kavanozlarız. Hem çaylarını içeriz hem de yemeklerimize lezzet olur. Bir önceki seneden kalanlar olursa (ki genellikle kavanozlar dolusu olur) mecburen atarız.

/wp:paragraph wp:paragraph

Bu sene de bolca kuruttuk. Şimdilerde öğütülmeye hazır bir hayli baharatımız var çok şükür. Bahçede de bir o kadar daha tazesi. Ve kendimize yeni bir iş çıkarttık :) Kantaron yağını yıllardır yapar kullanırdık da, bu yaz bu beş güzelin de yağını yapmaya karar verdik :)

/wp:paragraph wp:heading {"level":4}

NASIL YAPTIK?

/wp:heading wp:paragraph

Taze biberiye, fesleğen, nane, adaçayı ve kişnişlerin en güzel yapraklarını güneşin tepede olduğu saatte topladık. (Uçucu yağların en kuvvetli olduğu saatlerde) Bol soğuk suda yıkadık, süzdük, nemlerini hafifçe aldıktan sonra iyice kurumaları için serdik.

/wp:paragraph wp:image {"id":1342}
adacayi
/wp:image wp:paragraph

Biberiyeleri saplarından sıyırdık. Naneleri tahta bir kaşığın arkası ile ezdik, diğerlerini küçük parçalara böldük ve herbirini önceden kaynar su ile yıkanıp kurutulmuş kavanozlara koyduk. Üzerlerini örtecek kadar zeytinyağ ilave ettik.

/wp:paragraph wp:image {"id":1349}
yaglar_c
/wp:image wp:paragraph

Üzerine eklediğimiz yağ, ilaçsız tarımla ürettiğimiz kendi zeytinimizin soğuk sıkım yağı. Hani, salatalarımızda, yemeklerimizde gönül rahatlığı ile yediğimiz yağ. Evde yapılan bitki yağları için genellikle kokusu baskın olmayan tatlı badem yağı, jojoba yağı gibi yağlar tercih edilse de biz zeytinyağı kullandık. Varsın alttan alta zeytinyağı kokusu gelsin. Biz zaten o kokuya meftunuz.

/wp:paragraph wp:image {"id":1348}
biberiye_yagi
/wp:image wp:paragraph

Etiketlerini de yapıştırdıktan sonra kavanozları güneş gören bir yerde mayalanmaya bıraktık. Her gün 1-2 kere çalkalayarak rahatsız edeceğiz ama böylesi aromalarını daha hızlı vermeleri için daha iyi.

/wp:paragraph wp:heading {"level":3}

BU YAĞLARI NASIL KULLANACAĞIZ?

/wp:heading wp:paragraph

Uzunca bir süredir sadece yediklerimizin değil saçımız,cidimiz ve dişimiz için kullandığımız temizlik ve bakım malzemelerinin de temiz olmasını önemsiyoruz.

/wp:paragraph wp:paragraph

Sadece “ne yiyorsan osun” değil, “ne sürüyorsan da osun” söylemini benimsedik. Biliyoruz ki cildimiz, kullandığımız sabunu ve özellikle sürdüğümüz kremi ve yağları büyük oranda emiyor. Peki ne oluyor bu emilen ürünler? Tıpkı yediklerimiz gibi bir kısmı kana karışıyor ve bizi biz yapıyor. O nedenle bu yağları;

/wp:paragraph wp:paragraph

Biberiye ve fesleğen yağlarını su ile karıştırıp fısfıslı şişeye koyarak sinek ilacı olarak kullanacağız. Yani, klasik söylemle dahilen değil haricen kullanacağız. Gerçi dahilen kullanmamızda da hiç bir sakınca yok. Yağından baharatına hepsi bizim bahçeden, biz yetiştirdik.

/wp:paragraph wp:image {"id":1347}
biberiye_yagi_b
/wp:image wp:paragraph

Biz biz biz idik, 5 taze kız idik, ezildik büzüldük, şişelere dizildik :) Soldan sağa: Nane, kişniş, adaçayı, fesleğen ve biberiye hanımlar! Bu güzellerin yanına yakında limon, portakal, lavanta ve havuç yağları da eklenecek.

/wp:paragraph wp:paragraph

Herkese sağlıklı, neşeli günler dileriz.

/wp:paragraph wp:paragraph

Sevgiyle kalın.

/wp:paragraph wp:paragraph

Işıl :)

/wp:paragraph