Aromatik yağların hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi geldiğini biliyoruz. Bedenimize uygulayarak ya da nefes yoluyla bu şifalı yağlardan faydalanmak mümkün.
/wp:paragraph wp:paragraphBu yazımızda sizi aromatik yağlardan biri olan “palmarosa uçucu yağı” ile tanıştırmak istiyoruz. Yağın antimikrobiyal, antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri ön planda bulunuyor. Bunun yanı sıra cilde olan faydalarını da hemen ilave edebiliriz. Yağ antik çağlarda Hintli doktorlar tarafından ateşi düşürmek ve enfeksiyonu önlemek için yaygın olarak kullanılmış...
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa uçucu yağı, gıda ve içecek endüstrisinin yanı sıra sabun, parfüm ve kozmetik endüstrilerinde koku verici madde olarak yaygın şekilde kullanılıyor.
/wp:paragraph wp:heading“Geraniol” kaynağı
/wp:heading wp:paragraphAnavatanı Hindistan olan palmarosa’nın Latince adı “Cymbopogon martinii” ve Buğdaygiller ailesine ait bir bitki... Bu uçucu yağın ekstraksiyonu, çiçeklenmeden önce hasat edilen kurutulmuş otların buharla damıtılmasıyla yapılıyor.
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa uçucu yağının bileşenleri arasında “geraniol, geranil asetat, dipenten, linalol, limonen ve mircen” yer alıyor. Ana bileşeni olan geraniol yağın %70-80'ini oluşturuyor. Bu maddenin, pankreas ve kolon kanserlerine karşı yeni bir tedavi edici ajan olabileceğini yapılan araştırmalar destekliyor. Bu yağ aynı zamanda antimikrobiyal, antioksidan ve antiinflamatuar aktiviteler dahil olmak üzere çeşitli biyolojik özelliklere sahip…
/wp:paragraph wp:paragraphAdından da anlaşılacağı gibi “gül yağı”na benzer bir kokuya sahip olan palmarosa uçucu yağının bilinen pek çok faydası bulunuyor.
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa uçucu yağı antiviral, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip. Bu nedenle, virüs ve bakterilere karşı etkili… Hindistan’da yapılan bir çalışma palmarosa, çuha çiçeği, lavanta ve tuberose çiçek yapraklarından elde edilen uçucu yağları gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteleri açısından test etmiş ve test edilen uçucu yağlar arasında palmarosa uçucu yağının her iki tipteki bakterilere karşı en yüksek aktiviteyi gösterdiği görülmüş. Yaralar açık ve korumasız olduklarından enfeksiyonlara oldukça yatkın oluyor. Palmarosa yağı, yaralara haricen uygulandığında, enfeksiyonu engellemeye yardımcı oluyor ve çoğalan bakterileri öldürüyor. Yağın, virüslerin çoğalmasını engellediği de biliniyor.
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa yağı ayrıca stresi, kaygıyı ve yorgunluğu giderici özelliğe de sahip. Etkilenen bölgelere masaj yapıldığında artrit ve romatizma kaynaklı ağrıların azaltılmasına da yardımcı oluyor. Araştırmalar, palmarosa ile aromaterapinin nevralji, epileptik durumlar ve iştahsızlık tedavisinde yararlı etkileri olduğuna da işaret ediyor.
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa uçucu yağı akarlara karşı da oldukça etkili. Bilindiği üzere çoğu insanın ev tozlarına karşı alerjisi oluyor. Bunun için birkaç damla palmarosa yağını su ile karıştırıp spreyli bir şişeye koyarak yatak, çarşaf, yastıklara sıkarak kullanabilirsiniz.
/wp:paragraph wp:headingPalmarosa uçucu yağı ve cildimiz
/wp:heading wp:paragraphPalmarosa uçucu yağı cildi yatıştırıcı özelliğe sahip. Dokulardaki nemin tutulmasına ve nem dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle, tahriş olmuş, nemsiz kalmış ciltte oluşabilecek iltihaplanmayı ve diğer bazı nemsizlik belirtilerini hafifletirken cildin yumuşak ve genç görünmesini sağlıyor.
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa uçucu yağı, doğası gereği sitofilaktik özelliğe sahip, bu da hücrelerdeki aktiviteyi artırarak hücrelerin yenilenmesini ve hücresel maddelerin geri dönüşümünü teşvik etmesi anlamına geliyor. Böylelikle yaşlanma sürecinde cilt üzerinde meydana gelen değişimlerin azaltılmasına, yaralar ve diğer çeşitli faktörlerden kaynaklanan hasarların onarılmasına yardımcı oluyor. İçinde bulunan ana bileşen geraniolden dolayı hücre büyümesini uyarıyor ve böylece hasarlı DNA'nın onarılması sağlanıyor. Bu yağ aynı zamanda vücudun savunma hücrelerinin büyümesini de teşvik ediyor, bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor.
/wp:paragraph wp:paragraphPalmarosa yağı, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerinin yanı sıra çıban, apse ve akne tedavisinde de kullanılıyor.
/wp:paragraph wp:headingPalmarosa uçucu yağı nasıl kullanılır?
/wp:heading wp:paragraphPalmarosa uçucu yağının cilt üzerinde kullanılmadan önce Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyreltilmesi öneriliyor. Ayrıca cilt bakım kremlerine 1-2 damla karıştırılarak cildi nemlendirmesi, sivilce, lekeler ve kırışıklar üzerindeki etkilerinden faydalanmak da mümkün olabiliyor. Banyo suyuna eklemek, yine taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek masaj yağı olarak kullanmak da hem cilt problemleri hem de rahatlatıcı etkisi nedeniyle tercih ediliyor. Palmarosa uçucu yağı, kokusu ile de oldukça rahatlatıcı… Zihninizi ve vücudunuzu gerginlikten uzaklaştırmak için bir difüzör yardımı ile yağın rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
/wp:paragraph wp:paragraphÇocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile kronik rahatsızlığı olan kişilerin hekimlerine danışmadan herhangi bir uçucu yağı kullanmamaları gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz… Palmarosa yağı güvenli kabul edilse de bileğin iç tarafında ufak bir alanda test edilip alerjik bir reaksiyon göstermediği takdirde kullanılması gerektiğini de ilave edelim…
/wp:paragraph wp:quote/wp:quote wp:paragraphTüm ürünlerimiz gibi aromaterapi serimizdeki yağların da saflık ve doğallığına önem veriyoruz. Palmarosa uçucu yağımız buhar distilasyonu ile elde edilmiş olup %100 saftır…
Kaynaklar:
/wp:paragraph wp:paragraphM.H. Lodhia, K.R. Bhatt, Vrinda S. Traker. “Antibacterial Activity of Essential Oils from Palmarosa, Evening Primrose, Lavender and Tuberose, Marc”. Indian J Pharm Sci. 2009 Mart-Nisan; 71 (2): 134–136.
/wp:paragraph wp:paragraphBruna Fernanda Murbach Teles Andrade,Camila Pereira Braga, Klinsmann Carolo dos Santos, Lidiane Nunes Barbosa, Vera Lúcia Mores Rall, José Maurício Sforcin, Ana Angélica Henrique Fernandes ve Ary Fernandes Júnior. “Effect of Inhaling Cymbopogon martinii Essential Oil and Geraniol on Serum Biochemistry Parameters and Oxidative Stress in Rats”. Biochem Res Int. 2014; 2014: 493183.
/wp:paragraph wp:paragrapharticles.mercola.com
/wp:paragraph wp:paragraphorganicfacts.net
/wp:paragraph wp:woocommerce/handpicked-products {"editMode":false,"products":[41378]} /