Kırmızıdan turuncuya değişen rengi ile öne çıkan kuşburnu; çayı, marmelatı, reçeli ile mutfaklarımızda yer alıyor. Halk arasında, bazı rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılan kuşburnu; soğuk algınlığı, bulaşıcı hastalıklar, mide-bağırsak ve idrar yolu rahatsızlıkları, iltihaplı hastalıklara karşı tedavi edici etkiye sahip. Meyve ve sebzeler arasında en yüksek “askorbik asit” seviyesine sahip olduğu için çoğunlukla bitki çayı ve destek ürünü olarak kullanılıyor.
/wp:paragraph wp:paragraphOldukça zengin bir içeriğe sahip kuşburnu meyvesi ve yağı elbette ki cildimiz için de çok faydalı… Kuşburnu çekirdeği yağı, cilt rahatsızlıkları üzerindeki tedavi edici etkisi nedeniyle çeşitli cilt bakım ürünlerinde kullanılıyor.
/wp:paragraph wp:headingKuşburnu yağının bileşimi
/wp:heading wp:paragraphKuşburnu tohumlarından elde edilen bu yağ, birçok faydalı yağ asidi ve antioksidan bileşikler içeriyor. Bileşiminde en fazla linoleik asit bulunuyor (%35.9-54.8), bunu alfa-linolenik asit (% 16.6-26.5) ve oleik asit (% 14.7-22.1) izliyor. Bu doymamış yağ asitlerinden linoleik asit ve alfa-linolenik asit vücutta üretilemedikleri için dışarıdan besinlerle alınması gerekiyor, bu nedenle "esansiyel yağ asitleri" olarak da adlandırılıyorlar. Bu iki yağ asidi büyüme ve onarım için gerekli, ayrıca diğer bazı yağ asitlerinin sentezlenmesi için de kullanılabiliyorlar. Onarım dendiğinde aklımıza cildimiz de geliyor, dolayısı ile kuşburnu yağı, zengin yağ asidi bileşimi nedeniyle adeta cilt dostu…
/wp:paragraph wp:paragraphKuşburnu yağı aynı zamanda yağda çözünen antioksidanlar açısından da güçlü bir bileşime sahip. Özellikle tokoferoller (E vitamini) ve karotenoidler (A vitamininin öncül maddesi) mevcut… Kuşburnu yağı ayrıca yüksek düzeyde fenolik asitler içeriyor. Meyve ve sebzelerin rengi, lezzeti ve dayanıklılığı üzerine etkili olan fenolik maddeler, antioksidan etkisi nedeniyle antikanserojen, antimutajen (genetik değişimi önleyici) ve antimikrobiyal aktivite göstermeleri bakımından da insan sağlığı ile yakından ilişkili…
/wp:paragraph wp:headingKuşburnu yağının cilt için faydaları
/wp:heading wp:paragraphBilindiği üzere hücre yaşlanmasının en önemli sebeplerinden biri “serbest radikaller”… Kuşburnu yağı güçlü antioksidan yapısı ile serbest radikallerle iyi bir şekilde baş edebiliyor ayrıca zengin yağ asidi bileşimi, A ve E vitamini içeriğiyle de hücre yenilenmesine destek oluyor. Özellikle içerdiği doymamış yağ asitleri, hücre duvarlarının su kaybını önlemeye yardımcı oluyorlar. Böylece cilt korunuyor, nemleniyor ve kırışıklıkların azaltılması mümkün oluyor. Yağın bileşimindeki vitaminler ve antioksidanlar ise cildi canlandırarak elastikiyetini geri kazandırıyor, koyu lekelerin dengelenmesine yardımcı oluyor ve yara izlerinin görünümünü azaltıyor.
/wp:paragraph wp:paragraphKuşburnu yağı, doğal peeling etkisiyle mat görünümü azaltmaya yardımcı olurken cilt ışıltılı, canlı bir görünüme kavuşuyor... Kuşburnu yağının A vitamininden zengin olduğunu söylemiştik. A vitamini aynı zamanda kolajen sentezinde de kullanıldığından kuşburnu yağı kolajen üretimini destekliyor. Kuşburnu yağında bulunan E vitamini, tıpkı A ve C vitaminleri gibi güçlü antioksidan etki gösteriyor. Bu 3 vitamin bir arada iken etkileri daha da güçleniyor ve sinerji yaratarak güneş hasarıyla daha etkili bir mücadele mümkün oluyor. Kuşburnu yağı böylece güneş ışınlarından kaynaklanan foto yaşlanmanın önlenmesine de destek oluyor. Ayrıca A vitamini sayesinde, yaşlılık lekelerini ve yaşlanma ile ortaya çıkan belirtileri azaltma özelliğine de sahip…
/wp:paragraph wp:paragraphKuşburnu yağı, ameliyat izlerinin tedavisinde de son derece etkili, bu da hücre onarımında ne kadar etkili olabildiğini gösteriyor. 2015 yılında, 40’ı kontrol grubunda olmak üzere 160 hasta üzerinde yapılan çalışmada, ameliyat izlerine günde iki kez dışarıdan kuşburnu yağı uygulanmış. 12 haftalık uygulama sonrasında, kuşburnu yağı kullanan grupta, kullanmayan gruba oranla yara renginde ve iltihaplanmada önemli iyileşmeler görülmüş. Çalışmada bu yağın yararlı etkisi; hücre zarlarının geçirgenliğinde ve yaralanma onarım mekanizmalarında anahtar rol oynayan esansiyel yağ asitlerinin yüksek içeriği ile ilişkilendiriliyor. Aynı zamanda karotenoidler ve polifenoller gibi bazı bileşiklerin de antioksidan aktiviteden sorumlu olduğu, özellikle bu hastalarda olduğu gibi erken uygulamalarda iyileşme sürecinin daha iyi gelişmesine katkıda bulunduğu da belirtiliyor.
/wp:paragraph wp:paragraphYapılan başka bir çalışmada ise dışarıdan kuşburnu tohumu yağı uygulanan ve diyetle yağda çözünen vitamin alan deneklerde egzama, nörodermatit ve keilit gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarında umut verici bulgular elde edildiği kaydediliyor…
/wp:paragraph wp:headingKuşburnu yağı nasıl kullanılır?
/wp:heading wp:paragraphKuşburnu yağı kolayca emilebilen, ciltte ağırlık yaratmayan bir yağ olup genellikle tüm cilt tipleri için güvenle kullanılabiliyor. Yine de herhangi bir alerjik duruma sebebiyet vermemek için ufak bir alanda test etmenizde fayda var.
/wp:paragraph wp:paragraphKuşburnu yağını tek başına ya da nemlendiricinize ilave ederek kullanabilir, cilt tipinize uygun bir başka taşıyıcı yağ ile birleştirebilirsiniz.
/wp:paragraph wp:paragraphKuşburnu yağını açtıktan sonra serin ve karanlık yerde muhafaza etmeye özen gösterin. Saflık ve maksimum fayda için güvenilir bir tedarikçiden soğuk pres kuşburnu yağı almanızı öneriyoruz…
/wp:paragraph wp:quote/wp:quote wp:paragraphBiz de cilt faydalarından dolayı bakım ürünlerimizde kuşburnu yağına yer veriyoruz. Dilerseniz aromaterapi serimiz içinde yer alan, %100 saf ve soğuk sıkım kuşburnu yağımızı da deneyebilirsiniz…
Kaynaklar
/wp:paragraph wp:paragraph●Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, and Juan Luis Santiago. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70. Published online 2017 Dec 27.
/wp:paragraph wp:paragraph●Huri Ilyasoğlu. Characterization of Rosehip (Rosa canina L.) Seed and Seed Oil. International Journal of Food Properties. Volume 17, 2014 - Issue 7, Pages 1591-1598. Published online:21 Mar 2014
/wp:paragraph wp:paragraph●Gamze Akbulut. Omega (n)-3 Alfa-Linolenik ve Omega (n)-6 Linoleik Esansiyel Yağ Asitleri ve Sağlık
/wp:paragraph wp:paragraphOmega (n)-3 Alpha Linolenic and Omega (n)-6 Linoleic Essential Fatty Acids and Health. Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ankara. Turkiye Klinikleri J Public Health-Special Topics. 2018;4(1):68-72
/wp:paragraph wp:paragraph●Pedro Valerón-Almazán, Anselmo J. Gómez-Duaso, Néstor Santana-Molina, Miguel A. García-Bello, Gregorio Carretero. Evolution of Post-Surgical Scars Treated with Pure Rosehip Seed Oil. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications Vol.05 No.02(2015), Article ID:57497,6 pages
10.4236/jcdsa.2015.52019.
●healthline.com
/wp:paragraph wp:woocommerce/handpicked-products {"editMode":false,"products":[46221]} /