Şifası ve Harika Kokusu ile Portakal Uçucu Yağı

portakal-yagi-aromaterapi

Turuncu rengi, muhteşem kokusu ve tatlı-ekşi tadıyla sulu bir portakala kim hayır diyebilir ki? Özellikle içindeki C vitamini ile gribal enfeksiyonlarda en fazla tüketilen yiyecekler arasında olan portakal, kış meyvelerinin de favorilerinden…

Portakal, meyvesiyle olduğu kadar kabuğundan elde edilen yağı ile de oldukça faydalı. Portakalı soyarken kabuğundaki uçucu yağ etrafa dağılır ve tüm odayı portakal kokusu sarar. İşte bu yağ, bağışıklık güçlendirici etkileri nedeniyle yüzyıllardır kullanılıyor. Tarih boyunca sindirim sistemi düzenleyici, antienflamatuar ve ağrı azaltıcı, ruh hali güçlendirici, sakinleştirici, uyku düzenleyici etkileri nedeniyle başvurulan portakal yağı, ağız ve cilt enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklarda da kullanılıyor, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor. Portakal yağı, haşerelerin çoğalmasına karşı da kullanılıyor. Özellikle koku-feromon izlerini silmesi ve yeniden istilayı önlemeye yardımcı olması ile karıncaların kontrol altına alınmasını sağlıyor. 

Portakal yağı özellikle antibakteriyel etkisi ve kalıcı kokusu ile şampuanlar, losyonlar, cilt bakım ürünleri ve temizlik ürünlerinde sıkça kullanılıyor…

Portakal yağı ve cilt koruyucu etkisi

portakal

Narenciye meyveleri, cildi korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olan C vitamini için iyi birer kaynak olarak biliniyorlar, portakal da bunlardan biri… Araştırmalar portakal yağının, meyvenin kendisinden bile daha yüksek düzeyde C vitamini içerdiğine işaret ediyor. Bilindiği üzere C vitamini kolajen üretimini teşvik ediyor. Aynı zamanda beslenme ile alınan veya cilt üzerine uygulanan C vitamininin cilt hücreleri üzerinde faydalı olduğunu, UV kaynaklı foto hasarı önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olduğunu da eklemek mümkün… Dolayısı ile portakal yağının cilt üzerindeki olumlu etkisi, içerdiği yüksek oranda C vitamininden kaynaklanıyor. 

Portakal yağı, antibakteriyel özelliği nedeniyle sivilcelere yol açan bakterilerle de etkili bir şekilde mücadele ediyor. Aynı zamanda, bu özelliği ile diş eti enfeksiyonlarına karşı olumlu etkiye sahip… Yağ çekme işlemi (oil-pulling) yapıyorsanız, Hindistan cevizi yağı içine 1-2 damla portakal yağı ekleyebilirsiniz (“Yağ-çekme-oil pulling” ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz).

Tüm uçucu yağlarda olduğu gibi portakal yağının cilde direkt uygulanmaması gerekiyor. Bir taşıyıcı yağ ile birlikte çok az miktardaki portakal yağını karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz, ancak herhangi bir olumsuz reaksiyondan kaçınmak için önce alerji testi yapmanız gerekiyor.

Antienflamatuar etki

Portakal yağı, güçlü antienflamatuar özelliğe sahip. Yağ, bu özelliği ile ağrı, enfeksiyon ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı üzerindeki etkileri açısından araştırılmış. 2009 yılında yapılan araştırmada limon, çam ve okaliptüs uçucu yağları dahil olmak üzere birçok antienflamatuar yağ arasında, iltihaplanmayı en çok portakal yağının azalttığı görülmüş. 

Yağ, antienflamatuar etkisi ile kas, kemik veya eklem ağrısı için de destek olabiliyor. Portakal yağı dokuda şişmeyi artıran enflamatuar yanıtları azaltmaya yardımcı olurken bu da onu kemik ve eklem ağrıları için doğal bir ilaç haline getiriyor.

Anti-kanser etki

Portakal yağının %90-95’i “D-limonen” adlı bir maddeden oluşuyor ki bu, birçok hayvan çalışmasında tümör büyümesini azalttığı görülen güçlü anti-kanser aktiviteye sahip bir monoterpen… Monoterpenlerin meme, deri, karaciğer, akciğer, pankreas ve mide kanserlerini engellediğini gösteren çalışmalar var. Bunlardan biri Hindistan’da yapılmış. Fareler üzerinde yapılan bu çalışmada portakal yağının, karaciğerin detoksifikasyon fonksiyonlarını, sinir sinyallerini ve hücresel gençleşmeyi geliştirdiği için tümör büyümesini baskıladığı görülmüş. 

Tansiyon düşürücü etki

Portakal yağının kan akışı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Yapılan bir çalışmada, portakal yağının kalp hastalığı için en büyük risk faktörlerinden biri olan hipertansiyon üzerindeki etkisi araştırılmış. Portakal yağını soluyan kişilerin kan basınçlarında önemli düşüşler yaşadıkları görülmüş. Ek olarak, portakal esansiyel yağının solunması sırasında “rahatlık hissi” oluştuğu da belirtilmiş.  

Sakinleştirici etki

Portakal yağının hem canlandırıcı hem de sakinleştirici etki gösterdiği biliniyor. Gerçekten de portakal yağı harika kokusu ile ruh durumuna iyi geliyor. Sabahları enerjik bir moda geçmek, uzun bir günün ardından ise dinlenmek ve sakinleşmek için portakal yağı iyi bir alternatif… Özellikle uykudan önce kullanıldığında, uykuya geçişi kolaylaştırabiliyor.

Portakal yağı seçerken…

portakal-ucucu-yagi

Portakal yağı seçerken soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş olanını tercih etmek gerekiyor. Böylece diğer yöntemler sırasında kolayca yok olabilen ısıya duyarlı antioksidanlar ve aktif bileşenler korunarak yağdan maksimum fayda sağlanıyor. Portakal yağı, meyvenin kabuk kısmından elde edildiği için pestisit gibi kimyasal toksinlere maruz kalmamış kaynaklardan elde edilmesi önemli. Burada da güvenilir tedarikçiler ya da organik üretim devreye giriyor.

Portakal yağını bir difüzör kullanarak ortama dağıtabilir veya yağı doğrudan soluyabilirsiniz. Sprey su şişesine su ve birkaç damla portakal yağı koyarak doğal bir oda spreyi yapabilirsiniz.  

Portakal veya diğer turunçgillere alerjiniz varsa, portakal yağı uygulamalarında dikkatli olunmalı… Bununla birlikte çocuklarda, hamile veya emzirenlerde, kronik rahatsızlıklarda, sürekli ilaç kullanımlarında doktora danışmadan herhangi bir uçucu yağ kullanımının önerilmediğini de önemle hatırlatmak isteriz. Ayrıca UV ışığının etkilerini artırabileceğinden portakal, limon gibi narenciye uçucu yağlarının güneşe çıkmadan önce uygulanmaması gerekiyor. 

Portakal yağını hem güzel kokusu hem de antibakteriyel etkisi nedeniyle cilt bakım ürünlerimizde “doğal bir koruyucu” olarak kullanıyoruz. Ürünlerimizdeki her bir bileşen, %100 saf ve doğal… Aromaterapi serimizdeki Portakal yağımızı soğuk sıkım yöntemi ile elde ediyoruz, bu nedenle tüm faydalarını eksiksiz içeriyor.

Kaynaklar:

U RantzschG VaccaR Dück, and A Gillissen, Anti-inflammatory effects of myrtol standardized and other essential oils on alveolar macrophages from patients with chronic obstructive pulmonary disease, Eur J Med Res. 2009; 14(Suppl 4): 205–209.

H B Bodake K N S PanickerV V KailajeK V K Rao, Chemopreventive effect of orange oil on the development of hepatic preneoplastic lesions induced by N-nitrosodiethylamine in rats: an ultrastructural study, Indian J Exp Biol, 2002 Mar;40(3):245-51.

B.-J. Park, K. Ono, Y. Yoshinami and Y. Miyazaki, Physiological effects of orange essential oil inhalation in humans, Advances in Horticultural Science, Vol. 28, No. 4 (2014), pp. 225-230 (6 pages)

Draxe.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir