Karakteristik Kokusu İle Karşınızda Paçuli Yağı…

paculi-yagi

Güçlü ve benzersiz kokusu ile bugünkü konuğumuz “paçuli”, nam-ı diğer “tefârik” yağı”…

Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerine özgü, bilimsel adı “Pogostemon cablin” olan bitkinin yapraklarından ve köklerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen paçuli yağının kökleri Hindistan’a, 5000 yıl önceye kadar uzanıyor… Paçuli kelimesi, Hint dilinde “yeşil” anlamına gelen “ilia” ve “yaprak” anlamına gelen “patch” sözcüklerinden türetilmiş. 

60’lı yılların “Çiçek Çocuklarının” kullandığı paçuli yağı, adeta o dönemin ve bohem hayatın sembolü de olmuş… Madonna’nın “Like a Prayer” albümünün ilk baskıları üzerindeki ambalajlarda da, 60’lı yılları ve kiliseyi anımsatmak için paçuli yağı kullanılmış. Yani albüm, kulaklara olduğu kadar koku duyusuna da hitap ederek yarattığı etki daha da kuvvetlendirilmiş… Bu ilk baskıların çoğunun, paçuli kokusunu günümüze kadar koruduğu söyleniyor…  

Odunsu, tatlı ve baharatlı olarak tanımlanan cazip kokusu ile parfüm üreticilerinin adeta vazgeçilmezi haline gelen yağ aynı zamanda etkili bir “böcek kovucu”… Hindistan’da, güveleri uzaklaştırmak için kumaş ve kıyafetlerde kullanıldığı biliniyor. İngiltere’de Kraliçe Viktoria döneminde Hindistan’dan gelen dokumaların değerli olduğu ve “patchoul” kokmayan şal, halı ve kilimlerin yerli üretim oldukları düşüncesiyle değersiz görülüp tercih edilmedikleri de paçuli ile ilgili günümüze gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yağın etkisi elbette ki kokusu ile sınırlı değil… Esansiyel yağların çoğunda olduğu gibi paçuli yağı da içerdiği bileşenler sayesinde insan sağlığına birçok fayda sunuyor…

Paçuli yağında neler var?

Paçulinin kokusu ve tıbbi özellikleri, yağda bulunan birçok fitokimyasaldan geliyor. Toplamda 72 bileşen tanımlanmış… Bu bileşenlerden en baskın olanları alfa patchoulene, beta patchoulene, alfa guaiene, alfa bulnesen, karyofilen, norpatchoulenol, pachouli alkol, seychellene ve pogostol… Paçuli yağının bu kadar güçlü kokmasına neden olan bileşen pachouli alkol… Paçuli yağı bekledikçe rengi koyulaşıyor ve koku daha derin ve pürüzsüz hale geliyor…

Antidepresan, antienflamatuar, antioksidan, antiseptik, antifungal ve afrodizyak etkiye sahip paçuli yağı yüzyıllardır hem parfüm yapımında hem de geleneksel tedavide kullanılıyor…

Paçuli yağının sağlık faydaları

Paçuli yağı, antidepresan özelliği ile aromaterapide yaygın olarak kullanılıyor. Paçuli yağının solunmasının mutluluk hormonları olan serotonin ve dopamin salınımını teşvik ettiği, bu sayede öfke, kaygı ve endişe duygularını hafiflettiği söyleniyor. Paçuli yağı yatıştırıcı özelliği ile uykusuzluğa da iyi geliyor. 

Paçuli yağı vücuttaki iltihabı sakinleştirici etkiye de sahip… Yapılan bir çalışma, 22 farklı bakterinin 20’sinde, 12 tür mantarın tamamı üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Paçuli yağı, iltihaplı bölgeye masaj yapmak suretiyle kullanılabiliyor. Yağ, antiseptik özelliği ile yara ve çiziklerin mikrop kaparak enfekte olmasını engelleyebiliyor. Yağ, mantarlar üzerinde de etkili olduğu için sporcu ayağı hastalığında veya çeşitli mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılıyor…

Paçuli yağı ve cildimiz

Paçuli yağı; hücre gençleştirici özelliği ile yaşlanma karşıtı bakım ürünlerinde sıklıkla yer alıyor. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, 2 saat boyunca paçuli yağı uygulanan fareler, ultraviyole ışınlarına maruz bırakıldı. Çeşitli testler ile UV ışınlarının cilt üzerindeki zararlı etkilerine karşı paçuli yağının koruyucu etksi değerlendirildi. Araştırmacılar, paçuli yağı ile tedavi edilen farelerde daha az kırışıklık oluştuğunu ve kolajen içeriğinde bir artış gerçekleştiğini belirttiler. Bu durumun, yağın antioksidatif etkisinden kaynaklandığı düşünen araştırmacılar, paçuli yağının fotoyaşlanmayı önlemek için kullanılmasını önerdiler. 

Paçuli yağı, hücre onarımını desteklediği için ciltteki akne, kızamık, çiçek veya yaralanmalardan kalan izlerin görünümünü azaltmaya da destek oluyor, böcek ısırıklarını bile iyileştirebiliyor.  

Paçuli yağı kaslarda kasılmayı ve kolajen üretimini uyardığı için cildin sarkmasını önlüyor. Ayrıca saç köklerini uyararak saç dökülmesinde destek olarak kullanılabiliyor. Genellikle tüm cilt tipleriyle uyum sağlayabilen paçuli yağının, iltihap tedavi edici ve antibakteriyel etkisi ile yağlı ve akneye eğilimli ciltler üzerinde oldukça faydalı olduğu biliniyor. 

Nasıl kullanılır?

Cildiniz akneye eğilimli ise birkaç damla paçuli yağını yüz temizleme jeli ya da losyonunuza ilave ederek kullanabilirsiniz. Bakım kreminize ekleyerek ya da taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde şampuanınıza, saç kreminize ilave edebilir ya da birkaç damlasını hindistan cevizi yağı ya da badem yağı ile seyrelterek, parmak uçlarınızla saç derinize yedirebilirsiniz. Bunu yapmadan önce yağı bilek içi gibi ufak bir alanda deneyerek 24 saat beklemenizi, herhangi bir kızarıklık, tahriş vs. yapmaz ise kullanmanızı öneririz. 

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız el ve vücut losyonumuzu sizlerin beğenisine ve kullanımına sunuyoruz. İçerisinde cilt sağlığını destekleyen değerli yağlar, ekstraktlar ve tabii ki özenle hazırladığımız kombucha bulunuyor. El ve vücut losyonumuzda, cilt faydaları nedeniyle paçuli yağına da yer verdik… 

Kaynaklar

prohealth.com

draxe.com

healthline.com

S Pattnaik , V.R. Subramanyam, C Kole, “Antibacterial and Antifungal Activity of Ten Essential Oils in Vitro”, Microbios, 1996;86(349):237-46.

Rong-Feng Lin, Xue-Xuan Feng, Chu-Wen Li, Xiao-Jun Zhang, Xiu-Ting Yu, Jiu-Yao Zhou, Xie Zhang, You-Liang Xie, Zi-Ren Su, Janis Ya-Xian Zhan, “Prevention of UV radiation-induced cutaneous photoaging in mice by topical administration of patchouli oil”, Journal of Ethnopharmacology, Volume 154, Issue 2, 11 June 2014, Pages 408-418. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir