Alerjiye Karşı Aromatik Yağlar

Alerjiye Karşı Aromatik Yağlar

Alerji, bağışıklık sistemimizin yiyecek, polen, küf veya evcil hayvan tüyü gibi yabancı maddelere karşı verdiği tepki sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık… En sık görülen belirtileri arasında; gözler, cilt ve boğaz bölgesinde kaşıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı, hırıltı ve kızarıklığı sayabiliriz. 

Semptomlar bazen öyle boyutlara varıyor ki günlük hayatı aksatacak kadar şiddetli seyredebiliyor. En sık görülen kronik hastalıklardan biri olan alerji; yorgunluk, bilişsel işlev bozukluğu, depresyon ve bozulmuş yaşam kalitesi gibi birtakım olumsuz durumlara neden oluyor.

Aromatik yağların kullanılmadığı alan neredeyse yok gibi… Aromaterapi, alerji semptomları için de uzun yıllardır alternatif veya tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılıyor. Özellikle aromatik yağların doğrudan solunması ile alerji semptomlarının azaldığı biliniyor. 

Alerji semptomlarını hafifletmek için esansiyel yağlardan faydalanmak isterseniz size birkaç önerimiz olacak ama öncesinde alerji ve aromaterapi konusuna biraz daha yakından bakmakta fayda var…

Alerjinin günah keçisi: IgE

Vücut alerjik bir maddeye temas ettiğinde, bağışıklık sistemi tarafından “immünoglobulin E (IgE) adlı bir antikor salgılanıyor. Bu antikor vücutta inflamasyona neden oluyor ve bu da hapşırma, burun tıkanıklığı gibi semptomları ortaya çıkarıyor. 

Okaliptüsravensara ve buhur gibi uçucu yağlar; antiinflamatuar ve bağışıklık sistemini düzenleyici etki gösteren maddeler içeriyor. Sandalol açısından zengin sandal ağacı gibi diğer uçucu yağlar ise sıklıkla rahatlatıcı etkisi nedeniyle kullanılıyor. 

Aromaterapinin alerji üzerine olan etkilerini araştıran ve onaylayan çalışmalar var. Bunlardan biri de 2016 yılında yapılmış. Uzun yıllardır alerji sorunu yaşayan insanlar üzerinde birkaç aromaterapi yağı karışımının solunmasının alerjik belirtiler, yaşam ve uyku kalitesi, yorgunluk üzerindeki etkileri araştırılmış. İki gruba ayrılan hastalardan ilk grup; badem taşıyıcı yağında çözdürülmüş sandal ağacı, sığla ve ravensara aromatik yağ karışımını, ikinci grup ise saf badem yağını solumuşlar. Sonuçta, aromatik yağ karışımını soluyan hastaların semptomlarının hafiflediği, hastalığa özgü yaşam kalitesinin iyileştiği ve yorgunluğun azaldığı görülmüş. Çalışma aynı zamanda uyku kalitesinde iyileşme potansiyeli ile de sonuçlanmış. Özetle bu çalışma; aromaterapi yağı solumanın, hastaların alerji semptomlarını azaltmak ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için güvenli ve etkili bir tamamlayıcı müdahale olarak kullanılabileceğini gösteriyor…

Aromatik yağlar nasıl kullanılır?

Aromaterapide temel yöntemlerden biri uçucu yağların kokularını solumak… Bu uygulama, vücudu koku alma duyusu aracılığıyla uyarıyor ve koklanan şey vücudun diğer kısımlarını da etkileyebiliyor. Vücuda uygulamak ise yağların kan dolaşımına girerek etkili olmalarını sağlıyor. Aromatik yağların vücuda direkt uygulanmamasını, her zaman badem yağı gibi taşıyıcı bir yağla seyreltilerek kullanılması gerektiğinin de önemle altını çizelim…

Aromatik yağları farklı şekillerde kullanmak mümkün:

  • Ortama yaymak
  • Banyoda ve spa ürünlerinde kullanmak
  • Seyrelterek cilde uygulamak
  • Doğrudan solumak

Alerji semptomlarını hafifletebilecek birkaç aromatik yağı sizlerle paylaşmak istiyoruz:

1. Lavanta uçucu yağı

Lavanta uçucu yağı, birden çok faydası ile aromaterapide en sık kullanılan yağlar arasında geliyor. Sakinleştirici etkisi ve iltihabı azaltma özelliği sayesinde semptomları yatıştırmaya yardımcı olabiliyor. Japonya’da yapılan bir çalışma; lavanta yağının alerjik inflamasyonu ve mukus hücre genişlemesini engellediğini ortaya koydu. Bu özelliğiyle de alerjik astımda alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı. Lavanta yağını soluyarak bu etkilerden faydalanmak mümkün…

2. Sandal ağacı, sığla ve ravensara yağı karışımı

Bu çalışmadan yukarıda bahsetmiştik. Bu 3 aromatik yağın karışımı alerjik semptomların rahatlamasını sağlarken yaşam ve uyku kalitesini artırabiliyor. 

3. Okaliptüs uçucu yağı

İltihap önleyici özelliği ile öne çıkan okaliptüs yağı, burun tıkanıklığında rahatlatıcı bir etki yaratıyor. 

4. Çay ağacı uçucu yağı

Çay ağacı yağı da tıpkı okaliptüs yağı gibi antiinflamatuar etkiye sahip. Dolayısı ile alerji semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabiliyor.

5. Nane uçucu yağı

Nane esansiyel yağı; iltihabı azaltıcı özelliği ile daha kolay nefes almaya yardımcı oluyor. Yağı difüzör yardımı ile ortama dağıtarak solumak ya da taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek cilde uygulamak mümkün…

6. Limon uçucu yağı

Narenciye kokulu uçucu yağlar, genellikle enerjiyi artırmak için kullanılıyor. Limon esansiyel yağı sinüslerin temizlenmesine ve burun tıkanıklığının azaltılmasına yardımcı olabiliyor. Güneşe maruz kalmadan önce cilde narenciye bazlı esansiyel yağların uygulanması önerilmiyor. Bu yağlar, cildin güneş ışığına karşı daha hassas hale gelmesine neden oluyor ve yanma riskini artırabiliyor.

Herhangi bir kronik hastalığınız varsa, hamile ya da emziriyorsanız hekiminize danışmadan aromatik yağları kullanmamanızı öneriyoruz.

Aromaterapi serimizdeki %100 saf uçucu yağ çeşitlerimizi buhar distilasyonu veya soğuk sıkım yöntemleri ile elde ediyoruz. %100 doğallık ve saflık, bizim için hammadde tedarikinden başlıyor. Böylece yağlarımızın şifasını daha da artırıyoruz…

Kaynaklar:

healthline.com

medicalnewstoday.com

Seo Yeon Choi and Kyungsook Park,Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2016.

Tomoe Ueno Lio, Misako Shibakura, Kanayo Yokota, Michinori Aoe, Tomoko Hyoda, Ryoko Shinohata, Arihiko Kanehiro, Mitsune Tanimoto, Mikio Kataoka, “Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma”, Life Sciences, Volume 108, Issue 2, 2014, p 109-115

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir